海水領域 SeaFishZone

查看: 2587|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

新手新缸 加第一個軟體 請教問題 [複製鏈接]

樓主
小弟開缸2個完,已完n-cycle,啡台仲有dd未退,e+想加軟體
已check ph=8.5 no2=0 no3=第2格(唔記得幾多) (呢d數字已經keep左2個weeks左右)
資料~~12吋缸,現有設備及生物
生物石,生物環,2條人工小羞魚,氣木化氮,led燈(4白1藍)

請問應該加邊款,比較易養?
同埋洗唔洗加造流??(邊款岩細缸用@@?)
如果加左珊瑚??係咪一定要拎起生物環 @@?
目標係有4-5款珊瑚,咁有沒話加乜先後次序@@?

希望成功><

沙發

豬肉, 草皮, 皮革, mushroom都算易養. 唔好加太快, 慢慢加尤其係細缸. 生物環係底/背濾 唔使拎走, 拎走左無左種出來既bacteria咁個2個月咪晒左... 加珊瑚無話有咩先後次序, 最緊要了解佢地既"要求". 主要注意既係水流同光暗. 種種珊瑚都唔同, 最好上網check清楚. 做流... 要知你個水泵係幾多先, 通常水流有"你個缸既容量x20" 就ok. 即係如果有100L水要有2000L總流量. 多d都無咩問題. 12吋缸仔水泵夠, 做流唔係必要.

後補: 仲要小心珊瑚既相容性, 好似豬肉咁, 佢幾惡, 其他珊瑚比佢掂到可能會受傷.

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

板凳
細缸仔都係加啲唔會漲大好多既珊瑚
如炮丈花,細件格仔腦,皮革仔(日本皮最好,唔識大),鈕扣等等
造流冇未必要,想睇珊瑚定個泵.....
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔