海水領域 SeaFishZone

查看: 4292|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

有無師兄用呢隻隔魚箱.. [複製鏈接]

樓主
用呢隻箱黎隔海水魚有無問題的@@?(掛缸外的@@)

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
新日ON..海洋X咪有用LO
返工冬眠放工失蹤善良熊

板凳
未見過新日ON有咁既野..(可能我每次都門口度睇XD)

最佳新人 論壇元老

地板
幾有趣同幾方便, 唔使下下插箱入缸, C兄唔知幾銀呢?

論壇元老

好看但要用泵的

nickcw 發表於 2012-12-20 00:26
幾有趣同幾方便, 唔使下下插箱入缸, C兄唔知幾銀呢?

55蚊......

55蚊..
唔需要泵的..佢用虹吸方式的@@

論壇元老

今日先係上下奇見到, 研究咗好耐, 唔知點用所以冇買..

後來行過膠片鋪見到有啲造好咗的隔魚箱, 幾重手下, 唔知浮唔浮到呢
2-11-11 藍吊,15-11珠仙,13-12小丑,20-12 ,藍面,27-12 粉吊,24-2-12 紅海騎士/青魔X3 ,30-4 法仙 ,4-5 紫藍吊, 1-6 埃及紫吊, 30-8 西澳仙B, 9-9 六線龍/蕃茄X2, 11-9 幢仙, 14-11 ,澳洲藍面/皇帝/毛巾, 18-2-13 東非紫月/紅海紫月/白尾/美國藍仙, 20-2 大法仙/大藍面
150X50X85 滴漏缸
Pump: NJ8000
Skimmer: BP-200AC

岩岩研究完..原來超過10mm玻璃厚既缸用唔到..(掉得)

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

我有2個呢款,3個短一格的,
短會比較好D,但要睇你養咩,
養蝦仔,珊瑚,海草都OK的,不過小心撞到個箱會成地水,
但如果養魚就好睇唔好用,
跟說明用氣泵的話,大氣會好嘈,細氣會推唔走D屎,用耐左仲大獲,
D鹽會硬左塞住入氣位(氣喉駁硬喉果個洞口),會完全冇氣同水推入箱內,令到D魚會死晒
用泵推的話..要找個超細泵,太大會滿水

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我用過麻麻地
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

好彩無用到@@..依家拎左去養其他野了

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

evans 發表於 2012-12-20 01:03
55蚊..
唔需要泵的..佢用虹吸方式的@@

佢唔係行虹吸的,
要用氣泵打氣泡推D水入去,
或用泵直接抽水入去的

版主

繁殖學研究生

evans 發表於 2012-12-20 08:01
好彩無用到@@..依家拎左去養其他野了

唔好養會柯屎既野

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

原本口碑咁差,好彩之前冇買到.
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

版主

繁殖學研究生

fung5900 發表於 2012-12-20 21:32
原本口碑咁差,好彩之前冇買到.

口碑好好,日本制,超COME用,
我最早果個用左2年都冇爛,不過清洗時要吉乾淨個洞口

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

司空火兒 發表於 2012-12-20 21:43
口碑好好,日本制,超COME用,
我最早果個用左2年都冇爛,不過清洗時要吉乾淨個洞口

如果用黎養0.5-1cm大bb丑實唔實用呢?
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

版主

繁殖學研究生

fung5900 發表於 2012-12-21 02:18
如果用黎養0.5-1cm大bb丑實唔實用呢?

唔好養會柯屎既野