請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 4295|回復: 15

新手求教! [複製鏈接]

各位師兄,我開左缸約1個月,開缸時用搞胖機打爛晒既蜆肉養菌,而家d水清左同出啡苔,但係一放魚就即刻死,但醫生蝦冇事,今日買左試濟測試d水,結果係ph, NH3,NH4都好高,請問可以點搞??

NO2,NO3 測左係正常

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老 開網功神

換水。你有冇開化氮?

唔使理佢, 放多一個月, 到時再試魚

laulau 發表於 2020-4-27 23:26
唔使理佢, 放多一個月, 到時再試魚

師兄,請問係咩原因會咁樣?

深水角 發表於 2020-4-27 23:18
換水。你有冇開化氮?

冇換水,隻蝦係缸個陣有開,而家關左

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老 開網功神

隻虾在缸同開化氮氣無影響。

深水角 發表於 2020-4-28 00:42
隻虾在缸同開化氮氣無影響。

我怕隻蝦會死,已拎返出黎,入面而家冇生物

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

學壞師,從頭攪過啦

1398killer 發表於 2020-4-28 07:17
學壞師,從頭攪過啦

何以見得?可以解釋下嗎?

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

蜆果包黑色野有好多菌
返工冬眠放工失蹤善良熊

Teddy 發表於 2020-4-28 10:07
蜆果包黑色野有好多菌

咁我應該點做比較好?

Derek_jai 發表於 2020-4-27 23:50
師兄,請問係咩原因會咁樣?

估計應該係水質未夠穩定, 細菌未夠成熟

NH3/4高而NO2/3係零, 好明顯係水裡面有好多污染物來不及硝化, 等到NH3/4及NO2均歸零, 放魚落去養, 若能一直保持零, 水質才算漸漸穩定。若不養SPS珊瑚, NO3其實可以不理, 只需間唔中換水唔好畀佢積聚太多即可。

你而家唔使換咗缸水, 否則浪費, 因最污染的水反而最能加速細菌生長, 好過你加乜加物。唔好心急養魚, 等耐一啲。唔使驚, 任何污水, 只要有氧氣, 唔係死水, 總會變番好水, 有好多微生物幫你整番好缸水,  自然界就係咁奇妙, 呢啲係我以前翻缸幾次換取得到嘅經驗, 千祈唔好畀人呃去買乜水物水。

好多人以為翻缸嘅死因係喺NO2太高, 其實往往最具殺傷力係NH3/4,因缸水發生污染時, NH3/4暴升, 若未有足夠細菌進行硝化作用, 未及轉變為NO2/3, 啲魚已經冚包散。例如好多人翻缸因為有件大海葵死咗, 溶咗喺水, 原因正係NH3/4突然暴升, 全缸魚中毒/缺氧身亡, 因NH3/4升得太快, 細菌未能及時轉化為NO2, 呢個時候如果你只驗NO2, 可能見到佢嘅數字仍然是0。

laulau 發表於 2020-4-28 15:19
好多人以為翻缸嘅死因係喺NO2太高, 其實往往最具殺傷力係NH3/4,因缸水發生污染時, NH3/4暴升,  ...

收到,唔該師兄🙏

版主

初級新手水水熊

一係等多個星期.再放魚試水
一係重新消毒.從新再開過缸
再開缸用蝦仁好啲
要用新鮮蝦仁
返工冬眠放工失蹤善良熊