海水領域 SeaFishZone

查看: 9967|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

acan 中文名   [複製鏈接]

樓主
請問acan 中文名? 呢個名好似呢一兩年先聽見.

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
棘星珊瑚Acanthastrea(簡稱Acan)

中文學名: 棘星珊瑚

界: 動物界
門: Cnidaria
綱: Anthozoa
亞綱: Hexacorallia
目: Scleractinia
亞目: Faviina
科: Mussidae
屬: Acanthastrea 棘星珊瑚

其種類有
Acanthastrea amakusensis
Acanthastrea bowerbanki
Acanthastrea echinata
Acanthastrea hemprichii
Acanthastrea hillae  
Acanthastrea ishigakiensis  
Acanthastrea lordhowensis   
Acanthastrea maxima  
Acanthastrea minuta  
Acanthastrea rotundaflora

飼養難易度: 簡單

水流 : 中水流

光 : 幾乎各種光照都能生存, 不過中至強光比較能保持顏色

放置位置 : 依照其形狀放置適當位置即可, 需注意許多珊瑚都會傷害到糖果腦, 所以不可以接觸其他珊瑚

餵食 : 屬肉食性, 需餵食肉類的食物, 夜間其口器會張開, 是適合的餵食時間

繁殖 : 本身會生長骨骼而生出新的個體, 使群落增大, 但是因為其聚集為一個群落, 所以不容易不傷害到水螅體做分割, 不過如果水質良好, 且個體健康, 受傷的水螅體能夠復原

一般市面上說的日本糖果腦(甘仔糖)是屬於Acanthastrea lordhowensis(簡稱Acan lord), 其骨骼單孔約1cm左右, 水螅體漲大最大約可達2cm, 水螅體肉較厚, 且顏色較多變化

Acanthastrea echinata又俗稱龜殼腦, 較為扁平, 且水螅體也較為平貼骨骼, 其攻擊性較高, 不可以跟Acanthastrea lordhowensis接觸, 會使Acanthastrea lordhowensis水螅體受傷

Acanthastrea maxima 為此屬最大的種類, 單一骨骼可以達到5cm, 水螅體更可達10cm, 十分少見.

印尼糖果腦水螅體較日本及澳洲產的薄, 此外因為日本及澳洲管制出口, 所以印尼糖果腦相對售價較低
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人

板凳
肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-12-5 21:27

又學到野了

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

地板

河大勁

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

dickytam 發表於 2012-12-5 21:55
河大勁

我上網搵架
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-12-5 21:57
我上網搵架

眾人皆知
一個星期唔買魚我真係唔得

管理員

我係新手

kx8888 發表於 2012-12-5 22:41
眾人皆知

最佳新人 活躍會員 論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-12-5 22:58

比人識穿左無所謂最緊要係唔好灰心。。我支持你
一個星期唔買魚我真係唔得

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

Acanthastrea lordhowensis
最受魚友歡迎之一種,香港常叫格仔腦,台灣叫糖果腦
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

最佳新人 活躍會員 熱心會員

1星期唔去魚街得唔得

論壇元老

又學倒野

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老 開網功神