海水領域 SeaFishZone

查看: 3043|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

請問呢D係咪珊瑚屎 [複製鏈接]

樓主
如題, 如果唔係呢D係咩 & 點解會有呢D 野。 789f47be-e6e0-4423-b18c-835329a8c9c0.jpg

沙發
All c
Clownfish Solutions
專營 : 種魚級小丑,罕有小丑
電話  :  62000738 PONPON
https://www.facebook.com/ClownfishSolutions/

板凳

未聽過珊瑚會屙屎。一般情況下,珊瑚o既排泄物包括呢幾樣:
1)保護自身o既黏液,多數係透明o既黏膜,主要係遇到水溫、水質突變,或者乾涸(水退或者換水),而分泌出呢作自我保護,通常會包圍全身咁分泌;你換水之後會見到個缸面浮起一陣陣黏液,就係珊瑚呢種自我保護機制下o既「產物」。
2)如果水質持續惡化,珊瑚就會啟動另一種自我保護方法,就係排出體內o既共生藻,珊瑚o既色彩會變淡,最終導致所謂「白化」現像,你會見到一絲絲o既啡色分泌物集中由珊瑚o既口部排放。
3)珊瑚排放卵子進行繁殖,只會o係一年之中o既某幾個月夜進行,而喺人工飼養o既魚缸內成功出現呢個情況o既只係好少數,一般o既飼養者應該好難遇見

我亦都見過海葵捕食魚類之後,將魚骨殘屑由口部吐翻出呢,因為係食剩消化唔到o既嘢,所以呢種情況我相信唔可以叫造屙屎,而且能夠捕食兩三寸o既魚同埋將佢整條吞落肚,相信除咗海葵都無咩珊瑚做到。

最後就係一啲垃圾藻類喺缸內滋生,再纒上珊瑚身上,不過嚴格呢講,呢種應該唔算係珊瑚o既排泄物。

地板
樓主張相比較細,睇唔到「嗰啲嘢」係咪由件珊瑚個口部吐出,不過你大可以從「吐出共生藻」同「垃圾藻類滋生」兩個方向去估計。