請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 3201|回復: 14

白點 [複製鏈接]

Hi, 師兄,想請教一下如何醫白點。小弟16吋背瀘,之前爆過白點,八條魚只剩下三條舊小丑。相信這三條小丑已免疫了。曾用過一隻不傷魚的銅藥。跟指示完成十日療程後,再次加魚,又再有白點。今次再落那隻藥,再調高溫度至28,巳過了2/3療程時間,但似乎沒有改善。

請問如何根治白點?換藥?還是有其他?請教一下。謝謝。

白點根本不需要任何藥去醫

1) 白點相信魚有免疫
2) 不傷魚既銅藥
3) 溫度至28度

以上3個誤點,你最好首先攪清楚先吧!
與其寫一大段無關痛癢既事,你倒不如自己想想,咁細既魚缸養8條魚,死剩3條魚既原因好過啦, 白點不是主因,硝化系統承受唔到魚量才會產生白點。

每月一反....
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=147836

Tks Ching, 誠心一問,但我現在只有4條小魚。仍然爆白點,如何可以改善? Tks

忍手唔好加野住,加大餵食量,隔日換小小水

咁係咪唔洗再落藥?Tks

Muimui0311 發表於 2020-1-7 18:59
咁係咪唔洗再落藥?Tks

白點真係唔冼落藥,落藥條魚死快d

如果我係你就唔落

提提你調高度冇用只會令D魚抵抗力下降

Tks all

Muimui0311 發表於 2020-1-7 18:19
Tks Ching, 誠心一問,但我現在只有4條小魚。仍然爆白點,如何可以改善? Tks

你的生物環如何,你的養魚量也必如何....

不如先做好啲功課,水族精華版呢篇要刨熟佢先:
簡單了解白點蟲

佢應該解答到你點解十日療程無效,用藥一個月後又再翻發。

arfaifai 發表於 2020-1-7 17:13
1) 白點相信魚有免疫
2) 不傷魚既銅藥
3) 溫度至28度

第2、3點同意係誤傳, 但第1點有保留, 因我魚缸生過白點嘅魚, 都好少再生白點, 即使間唔中出咗幾點, 亦好快好番。

我冇Q缸, 主缸有底砂、生物石, 好難杜絕蟲害。剛開始養魚時好緊張, 見有魚爆白點, 就用盡方法去醫, 落藥係最笨方法, 用過藥嘅魚九死一生, 反而唔理佢生存機會係一半一半。

而家我將魚生白點當係人類出麻疹, 每條新魚通常喺落缸一兩個禮拜內會爆一次白點, 我做法係白點出現前嘗試令佢地盡快開口, 食多啲嘢, 增強抵抗力, 因佢地白點最厲害時, 係冇胃口食嘢。生白點前仍未開口嘅, 多數都捱唔過去。夠強壯嘅魚, 喺白點生到成身都係時都唔會死, 過咗呢個危險時期, 白點會喺幾日內唔見晒, 從此就可以健康快樂過日子。

每次應只放一條新魚落缸, 唔好同時放兩條或以上, 這樣可避免宿主多而令白點蟲數量暴增, 否則其中一條染白點嘅新魚死咗, 白點蟲會集中攻擊另一條染白點嘅新魚, 後者原本也許可以捱到過去, 都因為白點增長太快而頂唔順。

至於其他已"出過疹"嘅魚, 好少會因新魚帶白點而受大規模感染, 除非水質太差。通常喺新魚爆白點時會見到啲"免疫"嘅舊魚身痕, 經常擦身, 或會局部出少量白點, 但係啲白點好快會唔見。

等新魚平安過咗"出疹"期, 大約隔兩個禮拜, 當舊魚都唔再擦身時, 先至好再加另一條新魚。

其實白點,日日換小小水就可以

多謝分享!