請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 3794|回復: 5

細白點治療求教, Thx     [複製鏈接]

缸內有一條藍吊,一字吊, 小丑魚, 峇里天使, 一星期前發現只有藍吊隔日隔日就出現細白點

上網爬左文, 最後決定抽出來AB桶落銅藥治療, 而主缸淨缸1個月。

請問是否所有魚一併用同份量銅藥去治癒, 或是要因應唔同魚種要去分開醫? 謝謝!

另外缸內還有食苔螺,醫生蝦, 海星, 這些都能留在主缸嗎? 謝!

魚行AB每天換水可以,一個星期會甩晒,除非體質本身弱易引發其他傳染病就要用抗生素
主缸細白要無魚至少兩個月

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

其實係魚與熊掌問問題,二選選其一。

謝謝, 淨缸兩個月 , 磨練耐性
本身諗過佛系治醫法, 加強魚既免疫力就算, 最後都想試試落藥治療既過程, 同久唔久藍吊又爆白點。

補充內容 (2020-1-2 21:13):
反而浸左兩日銅藥, 身上白點爆得仲勁 ><

enzo12 發表於 2020-1-2 20:19
謝謝, 淨缸兩個月 , 磨練耐性
本身諗過佛系治醫法, 加強魚既免疫力就算, 最後都想試試落藥治療既過程, 同 ...

用藥會死快d,日日換最底d水就好

樓主,放得食苔螺,醫生蝦, 海星呢啲落缸,你個缸就已經唔係FOT,就算無珊瑚都仍然係混養缸。如果將銅藥宜接落主缸,咁就肯定全缸無脊髓生物培葬。要保留呢批生物,就要小心處理落藥問題。