海水領域 SeaFishZone

查看: 4563|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

新缸玻璃膠起鼓解決方法 [複製鏈接]

樓主

近日新到的缸,因為在十分不起眼的背部位置,交收時看不到,近日度尺diy時,才看到(下面的圖1)鼓起了,以及後背(上面的圖2)有很多氣,未放水,求專業人士提供意見,謝謝
因為交收了數天而己,所以急於開了2個post以求找到解決方法,感謝。

補充內容 (2019-11-26 20:06):
店名:銀河水旅,詳情看#12,謝謝大家收看。

圖2

圖2

圖1

圖1

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

沙發
剷走再用玻璃膠粘番

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

板凳
似離膠要界甩件玻癡過
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

地板
pca 發表於 2019-11-26 04:37
剷走再用玻璃膠粘番

謝謝,不會是4邊都剷走哂吧,仲有冇其他方法
如果我補得好的前提下,用玻璃膠補返個裂縫佢,係咪都差唔多? 因為只剷1邊,其他都成型了,我唔係好明同我補裂縫個分別係邊,我唔係太明原理,想問清楚少少,唔好意思

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2019-11-26 07:41
似離膠要界甩件玻癡過

謝謝,不會是4邊都剷走哂吧,仲有冇其他方法
如果我補得好的前提下,用玻璃膠補返個裂縫佢,係咪都差唔多? 因為只剷1邊,其他都成型了,我唔係好明同我補裂縫個分別係邊,我唔係太明原理,想問清楚少少,唔好意思

睇相片係2分玻璃,個缸應該唔太大,鏟膠補膠應該易攪好多。

arfaifai 發表於 2019-11-26 11:19
睇相片係2分玻璃,個缸應該唔太大,鏟膠補膠應該易攪好多。

Nooooooo!!!!!!
2分都無個塊係包邊鏡來的, 缸係足3分來的,要整無工具係唔得的,而且我唔多想整重要點的結構性GE野,好危險

有無試過同商店傾下換貨呢?  好多時, 個缸睇落原整, 加水後漏水, 商店都會換個的.
傾左先, 好過自己亂搞,  何況依家睇出來都有問題啦.

rickycmleung 發表於 2019-11-26 16:08
有無試過同商店傾下換貨呢?  好多時, 個缸睇落原整, 加水後漏水, 商店都會換個的.
傾左先, 好過自己亂搞, ...

謝謝, 聽完你及其他討論區師兄後, 我有打算一陣都會去.
不過, 衰就衰在我見佢3面都整得好好, DIY個時已經拆左佢個頂橫板[加固玻璃用的], 而就係拆左後有燈光先睇得清楚明顯見到鼓起...
雖然係佢地手工品質上出問題, 但因為我拆左野後都諗住佢多數唔比換.
ANYWAY, 如果咁都換, 我一定要放名讚揚佢地. 唔換就看情況放名小心其他師兄買缸中伏[不過佢地個櫃都整得幾靚的,只是不算完美,唔買缸應該都可以買櫃GE]

loin20409 發表於 2019-11-26 11:31
Nooooooo!!!!!!
2分都無個塊係包邊鏡來的, 缸係足3分來的,要整無工具係唔得的,而且我唔多想整重 ...

包邊鏡
養咸水,時間一耐就侵蝕

arfaifai 發表於 2019-11-26 18:14
包邊鏡
養咸水,時間一耐就侵蝕

呃。。。
係出面唔漏水唔怕ge,好過用木包邊吧
補充返,佢鏡邊位仲會封玻璃膠的,就係唔明點解後面整成咁,好似唔同師傅整咁

loin20409 發表於 2019-11-26 16:57
謝謝, 聽完你及其他討論區師兄後, 我有打算一陣都會去.
不過, 衰就衰在我見佢3面都整得好好, DIY個時已經 ...

已問:跟據上面的回覆,我確定爆名,原因係態度問題。
店員還算接受到,但老闆個回覆真係米田共來的。

我早知道拆了頂橫多數無得換,本來遲左2星期先來,仲係無得換ge解釋係屈我拆完後放水,魚缸因壓力大而令到玻璃膠脹起及入氣。3尺缸10mm玻璃因無頂橫板而3日內會出問題,明顯係荒謬。如果係真的話仲衰,垃圾魚缸。佢個解釋就係間接話我知佢哋d 缸係垃圾。
我之前收2手4尺缸12mm 有頂橫板,佢用最少5年,我5年左右都無事,係魚膠開始脹起先換,為求安心己換但明顯仲比這缸還要好。

重點:我都未diy完,落咩@野水,被人屈先最火大。
聽說訂缸又出問題,現成缸又有問題,難怪魚街少左人流。
申報店名請看1樓補充,看1樓補充!!!
或看圖

補充內容 (2019-11-26 23:36):
圖在#14

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2019-11-26 07:41
似離膠要界甩件玻癡過

河馬大大,請睇PM,唔該哂

補充內容 (2019-11-26 21:54):
如果睇唔到PM,可唔可以覆返我,THX
係想你幫手刪D野

單在此,詳細看#12,謝謝
近日會找玻璃店細問,如有其他方法,請告訴我,萬分感謝

銀河第一的秘密.....

如新買玻璃膠有問題,未落水最好要求換個新的,因為有機會突然漏水。

下次買魚缸記得留意玻璃膠要無氣泡

FredL 發表於 2019-11-27 12:39
下次買魚缸記得留意玻璃膠要無氣泡

謝謝師兄, 因為3邊都無咩問題, 所以拆了頂橫後無得換了, 而就係拆左家人先見到脹起, 不過唔換GE原因同態度唔係咁好先最後決定放名.
PS: 你可能無睇全文, 拆了頂橫後不久就知道出問題, 仲點會落水呢, 見到都怕怕, 而且我仲未DIY完

補充內容 (2019-11-27 13:55):
睇多幾次留言, 點解你會話[未落水最好要求換個新的]? 圖中有咩野令你聯想到我有落水,有落水的話, 水污穢2.5日內清加乾哂? 河馬大都聯想唔到, 師兄, 你介唔介意講我知你係邊位? 我可能仲記得你波.

已向消委會投案, 過了近2星期的消息是失敗.
解釋接近, 但答覆應該是被美化了, 不然那個消委會人員不會那態度的, 真心強大
如果不是我拆了魚缸橫擔的話, 就樂意接受換貨哦, 幸好早前分開了2封來投訴...
還有下缸出問題呢... 這個缸沒有東西可以被我動哦, 又看看你們怎樣解釋
--------------------------------------------------
但要記得, 人在做,天在看!舉頭三尺有神明......
--------------------------------------------------
請大家多多幫襯這四大魚店 碧湖 , 維港 , 銀河 , 海洋[誤]