請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 3974|回復: 17

希望各師兄師姐帶我進坑   [複製鏈接]

小弟淡水轉坑咸水
想養下幾條魚仔,同埋珊瑚係(係未叫RT?)

自己諗到既設備如下
60X45X45CM 背濾
水冷海利28A
燈具諗緊用MAXSPECT R5-100
BMQQ 掛氮
有atman cf800濾桶(背濾,有無用呀個濾桶)

以下係諗唔通既
造浪(要幾隻?有無性價比高推介?)
上水泵(要幾多個?要幾多L?型號?係未要推埋水冷?)
豆豆機(係未一定要?因為缸細再擺好似好多野咁)
濾材(係未放珊瑚骨?要用D咩呢?個擺法係點?)
生物石(因為新手關係,爬文話用人工生物石就最好,節省時間同遇少好多問題)
檢測器材(可以推介性格比高既各樣器材嗎?
缸內數值問題,爬文就話PH: 8.1 ~ 8.4,
NO2 NH3 NH4 都要0 ,NO3 是愈低愈好 。
想問下係未要達到呢個要求先可以落生物?
清缸底定沙底好?(薄薄沙底又得唔得?好似靚好多?)

最後可以有好多問題都問漏,煩請各師兄師姐指點一下,好讓我及早落坑,感恩。

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

造浪一隻夠,上水泵1500L,豆樽唔係一定要,濾材可以用環,開缸死石乾淨無咁多怪生物。
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 論壇元老

耐性 !! 不要心急 .........加魚太快 !

nickcw 發表於 2019-8-15 10:28
耐性 !! 不要心急 .........加魚太快 !

未加魚嫁,仲未開缸,前前功夫未完全了解

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2019-8-15 09:02
造浪一隻夠,上水泵1500L,豆樽唔係一定要,濾材可以用環,開缸死石乾淨無咁多怪生物。

THX CHING濾材生物環要用邊隻環??唔同淡水個D?

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

平平地就用ma環
有錢的可以用ph環
返工冬眠放工失蹤善良熊

RT: Reef Tank, FOT: Fish Only Tank,兩類缸o既設定同所用器材係完全唔同,當然有高手係可以喺FOT養到珊瑚,但問題係你要花多幾多心力時間落去啫。

先講缸,60cm係適合入門o既尺寸,要配搭器材亦都有較多選擇,但問題係你個背漏太淺,45cm要再間背漏倉,你留幾多位?我估你應該要起碼預留10~12cm,否則好多嘢都放唔落,咁就無意思,但如果主缸得翻30cm咁窄,你砌石放珊瑚都會好頭㾗?

濾桶設計其實係針對FOT放生物環,RT其實唔多用生物環,因為一般生物環都無辦法將NO3降到去適合珊瑚生長o既水平,而其他RT用o既濾材,都要定期更換或者添加,o下o下要拆開個濾桶呢咁換其實好麻煩,所以濾桶+生物環咁玩法其實唔適合RT。
如果可以加深個背濾倉,換支強啲o既化氮,再放多一隻上水泵呢推水冷同豆樽,咁就唔洗又水冷又濾桶咁一抽二㨢。

小魚毛 發表於 2019-8-16 01:07
RT: Reef Tank, FOT: Fish Only Tank,兩類缸o既設定同所用器材係完全唔同,當然有高手係可以喺FOT養 ...

唔該CHING先 ,又爬左D文,豆豆樽可以降低NO3同PO4,又睇到一個通心粉都有同樣效果,因為屋企位置唔大,2呎已經岩岩好。

想問下有無咩濾材岩RT 用呢????

一般o既豆豆同通心粉都只可以降NO3,減PO4要用ROWA或者PO4x4豆呢類濾材,仲有一種混合豆豆可以同時減晒兩樣。通粉同ROWA都可就咁用網袋落倉,其他幾種豆都要用樽。有位放樽滖豆長遠計一定平過用通粉;同樣道理,用豆+ROWA亦都慳皮過用混合豆,一切都只係睇你有幾多預算、有幾多地方,同埋將來有幾多時間可以花喺打理個缸上面。

以RT呢講,豆同ROWA 都係入門級濾材,佢地簡單易用兼且價格合理,足夠應付大多數珊瑚o既水質要求。另一路o既濾材就係沸石系統,建議你將來系統升級再考慮。雖然亦都有減NO3同PO4藥水,不過又係長遠用皮費貴問題,我自己只買呢看門口。

缸長兩尺無問題,問題係闊度得18寸就太窄喇,因為你個背濾倉最少都要有4, 5寸深,咁至足夠位放豆樽同化氮,否則再將個化氮同豆樽掛喺背漏倉外面,根本就唔係背濾缸o既設計原意。如果你唔係買現成貨,最好加深個缸2, 3寸,拉闊背漏倉,咁配合器材會多好多選擇。

再討論器材前,先要問問你想養咩珊瑚?

基本上珊瑚缸可以分成LPS(軟珊瑚)同SPS(硬珊瑚)兩大類,兩類珊瑚對水質、水流同光照o既要求都有好大差別,你一定要問清楚自己o既目標同筆直,因為兩類缸對器材功效o既要求亦完全唔同,最終足以令你o既整體開支預算可以有幾倍落差!

小魚毛 發表於 2019-8-16 20:28
再討論器材前,先要問問你想養咩珊瑚?

基本上珊瑚缸可以分成LPS(軟珊瑚)同SPS(硬珊瑚)兩大類,兩類 ...

THX CHING ,了解。
我會養LPS ,被小丑魚 海葵吸引下海。最緊要🐅授權。

減NO3,PO4個度,我淘寶見有隻混合黑豆,可以吸收NO3,PO4。想試試。

另外開缸有CHING出讓紫苔生物石500$6舊大大舊,抵唔抵?但基於資金有限,用死石開缸會唔會增加好高難道?

裝備UPDATE 如下:
魚缸:60x45x45CM背濾(濾倉頭中尾-16x20x16CM,寬12cm)咁樣分建議嗎?
燈:ZETLIGHT ZT6500C
上水泵:大陸牌子中科變頻DC40Q-2000
造浪:中科SLIM6000變頻
化氮: 紅海星SQ90
水冷:海利28A
濾材:先試下黑豆,白棉
生物石: 13磅

麻煩CHING再俾意見

我會養LPS ,被小丑魚 海葵吸引下海。最緊要🐅授權。
99%人工飼養o既海葵都係死喺造流或者上水泵之內(特別係奶咀),所以如果飼養目標有海葵,就一定要先處理好造流泵問題,最理想就係將造流收埋喺上卅落水倉之內,就可以完全避免到海葵被吸入泵o既問題,不過你個缸得兩尺,就算訂造都好難搞。簡單o既辦法就係一定要「花籃」\ 網袋之類罩好整個泵,避免意外。

減NO3,PO4個度,我淘寶見有隻混合黑豆,可以吸收NO3,PO4。想試試。
如果只係海葵同一啲粗生o既珊瑚,咁相信混合豆都夠用。不過你都要留意水源問題,呢個都係養珊瑚o既另一重點,稍後再傾。

另外開缸有CHING出讓紫苔生物石500$6舊大大舊,抵唔抵?但基於資金有限,用死石開缸會唔會增加好高難道?
唔知啲石大成點,紫苔舊石唔等於百分百安全,而且你個缸唔係大,兼且好窄,大嚿生物石反而可能好阻水,擺位亦麻煩,度清楚尺寸先好,唔好貪平;我建議你買石最大唔好過一尺,有大有細仲好砌景,或者可以買住三幾嚿石開缸,之後至再加石,唔同來源o既石可以增加菌種,對整個缸o既硝化系統都有好處。處理生物石、用生死石開缸問題有排講,畀啲時間我。

水源:
要控制好缸內o既NO3,先決條件不在缸內器材,而係缸外o既水源。
一般家居水喉水都有10ppm以上(我試過個別地區o既水喉水更高到40ppm),咁o既水源其實好難再將缸入邊o既NO3降低。所以如果直接用水喉水開鹽落缸,係無咩可能維持到低NO3,就算你有再強o既過濾系統都一樣,呢個相信係好多人養珊瑚失敗o既原因。

潔淨水源可以係:
1)經純水機過濾o既水喉水,即係經RODI濾芯處理過o既純水,不過純水機係另一筆花費,而且阻地方、使用麻煩,兼且會產生大量癈水,唔會係新手機o既選擇。
2)現成飲用裝o既蒸餾水,價錢太貴,次次換水都要買水亦太麻煩,相信無咩人會咁玩。
3)廁所沖廁用鹹水,雖然係沖廁水,但係其實佢都經過水務署一定o既處理後至送到你屋企,而且最重要係佢水質好,NO3水平近零,基本上SPS都玩到。你係需要搵水喉師傅改裝條鹹水喉,再準備一套簡單o既三級濾樽,咁你就可以慳翻啲買鹽錢,兼隨時有乾淨海水用。

如果你只可以玩水喉水開鹽,咁就要睇睇你屋企水喉水o既NO3幾高,因為佢決定咗你個RT o既NO3水平,0~10ppm就一般o既LPS都養到,10~20ppm就只可以keep到啲粗生o既珊瑚(菇、扣之類 ),高過20ppm就唔好嘥錢嘥時間喇。

CHING 我應該只可以用水喉水開鹽,開鹽前會先放氣石曝氯氣。

如果搞到廁所屋企人一定會多聲多氣,所以為左魚缸,最後都會係用水喉水😂

生物石,是否會建議用活石?我爬過文,活石菌多營養多可加快N-CYCLE 進行,但活石內有好多既生物會影響第日,如蟹,鬼手咁,我怕我第一次下海,清石清得唔乾淨就大獲。

我唔知丫 發表於 2019-8-18 16:03
CHING 我應該只可以用水喉水開鹽,開鹽前會先放氣石曝氯氣。

如果搞到廁所屋企人一定會多聲多氣,所以為 ...

打氣除氯只係基本,但對改善養珊瑚o既水質效果呢講就一啲都唔明顯,唔好對佢有咩祈望。

咩都唔好諗住,買咗NO3同PO4 Tester,試咗屋企o既水喉水先,如果爆燈o既話只怕你個缸都幾難玩落去!

小魚毛 發表於 2019-8-18 23:33
打氣除氯只係基本,但對改善養珊瑚o既水質效果呢講就一啲都唔明顯,唔好對佢有咩祈望。

咩都唔好 ...

收到,運緊返黎

我唔知丫 發表於 2019-8-18 16:05
生物石,是否會建議用活石?我爬過文,活石菌多營養多可加快N-CYCLE 進行,但活石內有好多既生物會影響第日 ...

有得揀我會先揀活石。

生物石o既用途主要有三個:1.造景,2.擺放珊瑚同埋畀其他生物匿藏,3.培養硝化細菌幫助缸內硝化系統運作。就第1, 2點,人工石完全可以取代,但第3點就只有天然活石至有(落缸之後再養菌又另計)。

矛盾o既係,天然生物石除咗硝化細菌之外,亦都會有好多你未必睇到o既生物寄居,呢啲生物有部份可能會破壞你個珊瑚缸o既生態,例如蟹、螳螂蝦、剛毛蟲,佢地會以幼蟲形態隨生物石入缸,到一定時日長大成熟,進而捕食珊瑚或者其他生物。

所以珊瑚玩家將生物石落缸前都有所謂Q石o既程序,目的就係清走呢啲不受歡迎o既生物,同時保留石中o既有用細菌。同Q魚情況一樣,方法可以有多種,但難保百分百有效,多少要睇o下運。我記得大致有呢幾種:浸低濃度鹽水;浸dip 珊瑚用藥水(eg. Revive);大水桶內放墊高o既生物石,桶底放死魚或魚糧,以正常鹹水打氣浸石起碼三幾日,生物爬落桶底進食後爬唔翻上墊高咗o既石……詳細做法你最好再爬o下文。

終極玩法係將石內生物同細菌全部殺死(例如熱水煲石),不過咁做法等同用死石或者人工石,只係保留翻嚿石o既天然形狀同結構,值唔值得就見人見志。

雖然話會有不受歡迎o既生物入缸,不過同樣都會有「意外收穫」,珊瑚、糠蝦、貝、草等一樣有機會增加你個缸o既物種,可以話係「等價交換」啫,所以唔洗太擔心有咩生物意外入缸,總會有方法處理。再者就算你真係可以「徹底清理」好啲石,將來買珊瑚一樣有機會遇到啲不受歡迎生物「偷渡」入缸,學習點樣處理呢啲麻煩友,都係珊瑚飼養者必須掌握o既技巧。