海水領域 SeaFishZone

查看: 4694|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

C剩兩條!點解會咁? [複製鏈接]

樓主
開缸已3個月,話說有日要離開屋企3日兩夜,臨走之前個晚,換了4分之1缸水,第二朝都冇事,但3日兩夜返黎,見到兩三條起白點,第二日開始死魚,直到現在只是一星期,10條死剩兩條,但應該活不了多久,問題出響邊?60L水,10條魚仔,是否太多魚?好心痛!請CHing指教下,等我重拾心情再黎過,希望成功!
如果個兩條都Bye埋,重新起缸,是否濾筒生物環要全洗?生物石可保留用定重新買過呢?請指教如何最好,謝!

沙發
三幾日吾餵魚..吾開燈不是問題所在
重點:
開缸時..石有無清理好
新魚有無清楚檢疫
有無化痰去穩定水質
海水型 - 活綠水 - 活輪蟲 (餵飼..各種珊瑚/生物 及 初生幼魚)
(平時可於大圍站交收)
高濃度活綠水..1公升$20.....高密度活輪蟲..1公升$20.....300目絲網(輪蟲過濾)..30x30cm $20
豐年蝦卵 50克封裝..$80

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

板凳
十條魚幾大條?有冇NO2?

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

地板
水量太少,水質變化會好大

主要原因你已經講咗 - 係白點,個缸唔會無端端有白點,如果無魚清缸行一個月,進魚前記得檢疫,無 Q 好易出事,我以前都無 Q ,自從倒缸後學會進魚必定檢疫 7 - 14 日。

黃嘴EN 發表於 2012-11-26 16:28
三幾日吾餵魚..吾開燈不是問題所在
重點:
開缸時..石有無清理好

我有化氮,應該點清理石?因為我D石是朋友送的

G-force 發表於 2012-11-26 18:25
十條魚幾大條?有冇NO2?

1至1.5吋,算OK嗎?

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

白點<==致命源頭
如果唔理佢,D魚會死晒...直至到冇晒魚....

xxterryxx 發表於 2012-11-27 11:37
主要原因你已經講咗 - 係白點,個缸唔會無端端有白點,如果無魚清缸行一個月,進魚前記得檢疫,無 Q  ...

是否即是不用清洗濾筒、生物環?
清缸行一個月,白點菌會消失?
我想問怎樣檢疫同Q魚呢?
好多謝!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

tom 發表於 2012-11-27 19:43
是否即是不用清洗濾筒、生物環?
清缸行一個月,白點菌會消失?
我想問怎樣檢疫同Q魚呢?

在桶養每天24小時換水打氣,連續14天,白點會自然換水時沖走。

tom 發表於 2012-11-27 19:37
1至1.5吋,算OK嗎?

如果唔長大是可以的。但不可以再多了。但因3個月n cycle才開始完成,所以那麼快已經有10條有點快。