請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 5104|回復: 6

Re: 凸眼 [複製鏈接]

論壇元老

小弟條藍圈已養近半年,一直冇病冇痛,吃得訓得,對上1次2星期前換水後至昨日才發現有一邊凸眼,再CHECK水先發現咸度為1.030,想請問一下會否因咸度提高而令其凸眼?其它魚又冇事...另因RT缸,如不能落藥的情況下可否自己好返?

畀魚追殺都會凸眼…

論壇元老

arfaifai 發表於 2019-6-18 20:41
畀魚追殺都會凸眼…

甘請問自己會好返嗎?

knec0412 發表於 2019-6-19 10:54
甘請問自己會好返嗎?

通常之後會被其他魚啄眼,最後會盲。
建議你先西起佢,減輕壓力先,正常開口情況下把隔離箱沉到水底處,希望能慢慢利用水壓把眼復原,我以前有條高蘭試過可以,但未必每條魚都得。

台灣PH 8.4網站曾有一篇「凸眼症的成因與防治策略」,分析好詳細,值得參考。

大意係除咗細菌感染、新魚不適應環境之外,另一原因係缸內水體溶氧過度飽和,魚吸收後無把體內的氣體釋出而導至,缸內水體溶氧過度飽和其中一個成因可以係化氮效能過高,所以可以試用熄化氮呢個方法,喺化氮加個時間掣,每日閂化氮一段時間,建議由半日起,再觀察條魚情況呢增減時間,我試過條光管古B兩三星期內痊癒,當然西起條魚係必須o既。

論壇元老

arfaifai 發表於 2019-6-19 15:33
通常之後會被其他魚啄眼,最後會盲。
建議你先西起佢,減輕壓力先,正常開口情況下把隔離箱沉到水底處, ...

TKS, ching

論壇元老

小魚毛 發表於 2019-6-19 16:41
台灣PH 8.4網站曾有一篇「凸眼症的成因與防治策略」,分析好詳細,值得參考。

大意係除咗細菌感染 ...

tks for sharing, 甘講又唔知係咪可能關SKIMMER事呢,因為2個月前為左令D水清D,真係用左比較大既SKIMMER....原來甘都咪未係好事, anyway tks for inf.