海水領域 SeaFishZone

查看: 3566|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

珊瑚燈一問 [複製鏈接]

樓主
各位師兄 想問下shark a80 效果如何
諗梗買maxspect r420r 70w 定shark a80
18吋缸用
thx

沙發

樓主,之前都睇緊Kessil,做咩downgrade到去Aquabeauty同shark?

論牌子,Maxspect肯定好過shark或者Auqabeauty,Zelight都只係「山寨」M記o既貨。不過Maxspect o既QC真係嘛嘛,啲燈比較多鑊氣或者好快壞;至於Zelight,shark或者Aquabeauty就更加唔洗講!
燈我比較崇洋,Kessil, AI 同 Ecotect 都係好用兼襟用o既大牌子,問題只係唔知啱唔啱樓主o既畢直。

板凳
kessil ai有d貴
我Budget 大概2千

地板
我昨天買咗支a150$800元18寸啱用可以諗下無架

一份錢一份貨,樓主你睇二手區啲 Post就可以見到。Maxspect燈一地都係,好多都帶病帶傷,而且都係年零貨色多,可以預計到佢有幾襟用。

K,A 同 E 三隻係二手區珍品,一放即刻有人收,貴買但係二手有市有價,Ai 同 Eoct. 呢系列o既燈出產都有四五年時間,有關o既設訴真係唔多。所以如果畢值有限,不防留意o下二手市場,好彩執到枝,夠你開開心心玩佢三幾年。

不過講返轉頭,以珊瑚缸設備呢計,水冷之外,燈俱應該係第二貴o既投資,值得你「挪用」其他設備o既預算投放入去。

本人 覺得 買器材 要一步到位

我用左maxspect M40 三年,又無咩特別問題 , 仟幾蚊都唔錯