海水領域 SeaFishZone

查看: 6820|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

造浪幾問 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員

樓主
造浪是否要有造流、控制器、造流箱?
小弟有個28寸細缸仔,1個紅十字1000L造流、是否加個控制器就會有造浪效果呢?
昨晚行魚街見到有個hydor造浪器五百多元,效果如何?有無師兄用過?我個缸仔合用嗎?
唔該各位師兄!

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
唔一定得
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

板凳
整返個mp10玩吓
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

地板
fung5900 發表於 2012-8-18 19:14
整返個mp10玩吓

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

唔該兩位師兄意見,不過忍唔住6點幾去買佐、hydor意大利牌子,中國制造,見好似幾平,試完就知好唔好,希望有效果啦

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

云海 發表於 2012-8-18 21:59
唔該兩位師兄意見,不過忍唔住6點幾去買佐、hydor意大利牌子,中國制造,見好似幾平,試完就知好唔好,希望 ...

呢個好野來架
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

都ok架!

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

hydor已算好,價錢又不太貴
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

最佳新人

咁我40寸缸,400L水用邊隻好?
有無好介紹
40 x 18 x 32 寸滴漏缸,Waveline DC-5000上水泵,36寸LED燈,黃旗倉(2012/5月入,開缸功臣),白尾(2012/10月入),馬代珠仙(2012/10月入),金眼吊(2012/10月入),高蘭(2012/11月入),黑巴士(2012/11月入),一幢仙(2012/12月入),耳班(2012/12月入),藍吊 x 2(2012/12月入),青魔 x 2(2012/12月入),馬代皇帝(2013/1月入),番茄(2013/1月入),東非金刀 (2013/2月入),東非皇帝(2013/2月入),東非醫生(2013/2月入),馬代粉吊(2013/3月入),藍面bb(2013/4月入),美國法仙(2013/6月入),紅海紫吊(2013/8月入),台灣白月(2013/10月入),籃仙bb (2014/2月入)

ktdesign 發表於 2012-8-18 23:50
有無好介紹

RR ware conch2/3造浪  生龍有得買1600-1800$$  幾好用

最佳新人

云海 發表於 2012-8-18 21:59
唔該兩位師兄意見,不過忍唔住6點幾去買佐、hydor意大利牌子,中國制造,見好似幾平,試完就知好唔好,希望 ...

師兄,等你報告

論壇元老

ktdesign 發表於 2012-8-18 23:50
有無好介紹

MP40  is a good choice
FOT 230L水滴漏,15日內換水1次後加海水素,有UV,每日1餐,假期2餐,每星期浸氨基酸,現有藍吊,黃吊,雞心,黑雪印,畢卡索,西澳藍面,西澳洲仙,法仙,天皇仙,軍佬,金刀,聖帝,加洲寶石,湯臣,東非紫月,西澳斑點木盒

我都係琴晚忍唔住手買了!

管理員

我係新手

有無片睇下

未丫!想緊點set fing頭!

最佳新人

Wilsonlsl 發表於 2012-8-19 12:08
MP40  is a good choice

點到有得買,同大約幾錢?
40 x 18 x 32 寸滴漏缸,Waveline DC-5000上水泵,36寸LED燈,黃旗倉(2012/5月入,開缸功臣),白尾(2012/10月入),馬代珠仙(2012/10月入),金眼吊(2012/10月入),高蘭(2012/11月入),黑巴士(2012/11月入),一幢仙(2012/12月入),耳班(2012/12月入),藍吊 x 2(2012/12月入),青魔 x 2(2012/12月入),馬代皇帝(2013/1月入),番茄(2013/1月入),東非金刀 (2013/2月入),東非皇帝(2013/2月入),東非醫生(2013/2月入),馬代粉吊(2013/3月入),藍面bb(2013/4月入),美國法仙(2013/6月入),紅海紫吊(2013/8月入),台灣白月(2013/10月入),籃仙bb (2014/2月入)

論壇元老

ktdesign 發表於 2012-8-19 13:39
點到有得買,同大約幾錢?

MP10-- $2xxx
MP40-- $3xxx
FOT 230L水滴漏,15日內換水1次後加海水素,有UV,每日1餐,假期2餐,每星期浸氨基酸,現有藍吊,黃吊,雞心,黑雪印,畢卡索,西澳藍面,西澳洲仙,法仙,天皇仙,軍佬,金刀,聖帝,加洲寶石,湯臣,東非紫月,西澳斑點木盒

freeboy 發表於 2012-8-19 10:27
師兄,等你報告

用佐感覺一般,做唔到有波浪起伏感覺,唔知係唔係我得1個造流同太細得1000/h,

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

你講你買左個做流1000流量得1000.起碼都6000
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2012-8-20 21:18
你講你買左個做流1000流量得1000.起碼都6000

我個缸甘細,用到6000,會唔會好似打8號風球呀?心諗住買多個紅十字3000流量,唔知得唔得呢、THX