海水領域 SeaFishZone

查看: 9990|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

請問seachem銅薬最正確落主缸嘅用法? [複製鏈接]

樓主
我想用,但搵唔到舊post,麻煩各師兄可救救小弟,急急地,D魚有少少開始嚟料白點,我FOT嚟架,130升水左右.拜託感激!

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
個樽無寫咩
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

板凳
我之前睇過有Dching嘅post話樽後面個份量一開勁得滯,要減少D,但我又唔記得,所以咪請教請教

地板
講緊一開始落個份量,我之前都中個白點招,落red sea check銅套裝,都幾好用,冇咁勁對D魚,又有功效,但而家全巿冇晒貨,買唔到,所以用seachem

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

40L水落16滴/1ML <0.4-0.5PPM> (要扣除石,沙,環,炭)
第一次落先落一半試試魚魚既反應

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

司空火兒 發表於 2012-8-12 21:47
40L水落16滴/1ML  (要扣除石,沙,環,炭)

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

即係咪第一次落以上落量再除2,咁UV燈,化淡駛唔駛停一陣?謝謝

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

kentamk 發表於 2012-8-13 09:27
即係咪第一次落以上落量再除2,咁UV燈,化淡駛唔駛停一陣?謝謝

係!我2樣都唔會停

司空火兒 發表於 2012-8-12 21:47
40L水落16滴/1ML  (要扣除石,沙,環,炭)

呢個方法WORK,零死傷...

最佳新人 論壇元老

我落銅落三四次都唔斷尾, 最尾次留銅廿幾日, 吸銅之後藍吊又起返白點. 咩原因啊? 我跟返說明落. 環得6L同幾舊石仔, 120升水左右...

今次第五次落銅啦, 一落就冇晒白點. D小仙吊都食左銅幾個月LU........ 唉. D試劑都廢O既, 對顏色對到眼盲都未知係咩啦...

版主

繁殖學研究生

nickdo 發表於 2012-8-13 16:27
我落銅落三四次都唔斷尾, 最尾次留銅廿幾日, 吸銅之後藍吊又起返白點. 咩原因啊? 我跟返說明落. 環得6L同幾 ...

要KEEP到0.4-0.5PPM 我通常一Q就Q2個月

駛唔駛打大氣呀?

版主

繁殖學研究生

kentamk 發表於 2012-8-13 22:25
駛唔駛打大氣呀?

用所有藥物都要打最大氣

咁用乜check 銅最後準呀?

版主

繁殖學研究生

kentamk 發表於 2012-8-14 14:34
咁用乜check 銅最後準呀?

seachem測銅劑

我都終於的起心肝準備搞搞d白點佢, 準備左支seachem
但係其實白點cycle會脫離魚身, 如果捉晒d魚入Q缸日日100%換水唔可以最終換走晒d浮游白點咩?
一定要落藥先可以根治?

版主

繁殖學研究生

Zeta 發表於 2012-8-16 22:23
我都終於的起心肝準備搞搞d白點佢, 準備左支seachem
但係其實白點cycle會脫離魚身, 如果捉晒d魚入Q缸日日1 ...

係一定要落銅藥的...
因為從掠食體鑽入魚身唔洗5分鍾...

琴晚開始捉晒d魚出黎, 有白點既火箭吊同火背仙share同一個7吋缸仔, 有個空掛濾仔做少少水流再加打氣, 計返數落一滴seachem銅藥
頭一日2條魚游水正常, 火箭吊仲好好胃口, 火背仙就麻麻
今晚100%換水, 一樣落返一滴seachem, 但係岩岩發現火箭吊失去平衡, 係咁頭下尾上咁撞缸底, 耐唔耐黎個前滾翻/後滾翻, 火背仙就白白地色
睇左一陣, 睇睇下火背仙都有少少頭下尾上既狀況, 而家停左個掛濾比佢地休息下, 火背仙就平返頹游不過應該都無咩態, 火箭吊就仲係頭下尾上撞缸底
唔知應唔應該再100%換水不過唔落藥...
睇怕都凶多吉少...

-----------------------------------------
火背仙平訓係底奄奄一息

係咪24小時重新100%換水落藥太重手?
支野淨係話
"Uses 16 drops per 40L the first day, wait 48 hours, then re-dose. Final copper concentration is 0.5mg/L. Leave at this concentration for 14 days"
又唔講清楚如果換水點計
照計個缸咩都無copper concentration唔會變, 所以落一次等48小時 同 落一次等24小時100%換水再落應該都係同一含量姐?

版主

繁殖學研究生

用銅藥係每日用試劑檢查含量的<0.4-0.5PPM>
我7日先會100%換水再落夠藥,直到28日
每日換水會令到D魚魚身體好弱

7日/21日, 唔驚NH3/4 NO2過高咩?