海水領域 SeaFishZone

樓主: Marco_1314_
打印 上一主題 下一主題

RT 白點 急!! [複製鏈接]

之前主缸爆白點,捉哂啲魚出嚟醫,空缸行左個半月;之後兩個幾月相安無事,直至幾日前加了幾件珊瑚,尋晚就爆白點了...

我都是, 約一年前辛辛苦苦清魚空缸行了5週, 之後又辛辛苦苦q足8條小仙魚, 買棵千手就中招, 8條小仙慢慢死晒(有平有貴刀花左三幾仟蚊),之後剩番d不死魚, 無哂心機無再加魚...兩個月前又心郁郁, 先加d平魚如珊瑚美人, 藍咀等, 可能平魚多數是賓魚抵抗力強, 入左缸無事無幹, 再大膽d加條火炎仙就爆白, 但得條火炎仙爆, 我估個別魚是有免疫力, 如是者試了三條火炎仙都失敗, 條氣唔順再試, 上週買條king sir大大look的火炎(貪它夠壯), 果然開口, 但四天後輕微爆白, 於是行偏方: 加鈣粉以及魚糧加Metronidazole(抗生素), 再混蒜汁雪凍餵魚, touch wood好似有效....其實白點一定有(RT), 條魚夠壯開口頂到有免疫力就無事, 但當水質差就會再爆...

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

wpk 發表於 2012-8-19 13:33
之前主缸爆白點,捉哂啲魚出嚟醫,空缸行左個半月;之後兩個幾月相安無事,直至幾日前加了幾件 ...

白點有就係有,冇就係冇,唔關免疫力事的

何解同一缸有d有,有d無?

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

wpk 發表於 2012-8-21 02:27
何解同一缸有d有,有d無?

冇......只係你睇唔到...唔代表冇

C兄有問題呀

E家因為D白點白白都同個Q缸換水
D鹽用到倒水咁快
如果我將D水加熱至混水殺死所有白點...再冷卻至室溫
其實D水可唔可以重用...唔係話用好多次...只係一次重用一次新水咁

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

早輪我都爆白點,死剩珊瑚美人同火鳥(冇被傳染到)
黃吊,火焱仙,小丑就......
我都係由得佢算
之後都係裝返支UV保障啲
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

唉...我條火烏無啦啦又爆白點

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

我之前個缸都有白点,之後加左UV就未見過

C兄有問題呀

D鹽用到倒水咁快
如果我將D水加熱至混水殺死所有白點...再冷卻至室溫
其實D水可唔可以重用...唔係話用好多次...只係一次重用一次新水咁

版主

繁殖學研究生

Marco_1314_ 發表於 2012-8-23 14:12
C兄有問題呀

未試過煲水大法......
試完同大家分享下