請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 6573|回復: 3

新手14吋缸仔   [複製鏈接]

開左個14吋缸仔1年多點,前前後後翻缸大約3次,有好多問題希望向各師兄請教

魚缸資料
14 x 12 x 14吋背滴漏缸
化氮: 紅星化氮
濾材: 生物石 + 珊瑚骨碎(放後倉)
水冷: set 26度 - 27.5度開機
燈照: 4點 ~ 10點
生物: 藍吊x1 火鳥x1 新娘x1 假綿羊蝦x1

珊瑚: 普通皮革x1 草皮x1 鈕扣x2 8字腦x1 綠菇x1舊 火柴x1
糧: 2日左右餵魚,無珊瑚糧
每星期左右換約1/4水(因為以前懶所以成日出事)

早期的缸

應該是第1次翻後,之後d沙又污糟,石又生晒草,珊瑚就88了

翻缸時開左個暫存缸
普通皮革已經大粒左好多 & 粉紅扣都生多左幾個頭
真係玩個個14吋缸砌過幾次景,反而睇番相覺得呢個幾日暫存缸最靚

因為用番舊石,d石生草同藻既問題繼續,仲有好多鋼毛蟲,令到好快又要大搞
小丑都因為下巴生暗瘡離開左

現時的

5月翻缸後景,其實都無乜砌,因為梗係覺得唔靚,見到師兄個d咁細缸都砌得好靚覺得好佩服
加8字腦 & 綠菇
最近加埋火柴同細鈕扣,因為火柴條骨好長,所以收埋左係後面
夜晚熄燈先伸鬚的腦

有好多問題想請教各師兄

1. 問過d舖頭老闆好似係蛇星,請問對珊瑚有冇害,有冇咩生物可以食佢,因為都有好多,捉都捉唔到
2. 除左火柴、豬腰、提子外,仲有冇d會飄飄下又易養的珊瑚推介,想放係左下角的,右下角的平地仲諗緊...
3. 見好多師兄砌景都生物石貼玻璃可以堆到好高,但我個缸玻璃、缸底都起藻,係唔係光照太多或其他問題?
4. 暫時有7款珊瑚,會想繼續加珊瑚,有冇話一定要喂珊瑚糧,我怕好難控制之後又翻過

因為第1次發帖,搞圖都搞左好耐,又唔識轉番直去,所以有d相打橫左,抱歉

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

小丑蝦食星

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

日草咪飄飄下lor

1. 問過d舖頭老闆好似係蛇星,請問對珊瑚有冇害,有冇咩生物可以食佢,因為都有好多,捉都捉唔到
    蛇星無害

2. 除左火柴、豬腰、提子外,仲有冇d會飄飄下又易養的珊瑚推介,想放係左下角的,右下角的平地仲諗緊...
   長鬚皮係最好選擇, 不過有時唔開, 睇心情

3. 見好多師兄砌景都生物石貼玻璃可以堆到好高,但我個缸玻璃、缸底都起藻,係唔係光照太多或其他問題?
    生咩藻?

4. 暫時有7款珊瑚,會想繼續加珊瑚,有冇話一定要喂珊瑚糧,我怕好難控制之後又翻過
    可以餵可以唔餵, 要餵可以試下R1糧,餵食之餘據說有含有菌種淨水作用