海水領域 SeaFishZone

樓主: lionken
打印 上一主題 下一主題

Lee個環境係唔係非落藥不可?(有條藍面B己死) [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

lionken 發表於 2012-8-1 22:54
如果大吉利士全部魚死晒,咁重新黎過用番宜家D水Run定再乜都再黎過?
冇聽你講Sorry!

哈,唔使SORRY.我都只係憑經驗講下.唔能作準架.大家研究下就還可以.
其實2個月缸好難養到仙魚.呢點你要知道.除非問朋友拎左舊環又唔同.
你依家其實都冇咩好做.就算真係死晒..開桶新鹽水.洗下D環佢.
跟手開返缸.放返幾條魚毛仔.如魔類,再耐心等下.咁就OK了.
希望能幫到你.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

ybkwok 發表於 2012-8-1 23:14
如果生命都可以重新來過,就好了!
再來的話,行完N-CYCLE 後,就慢慢加魚!
建議而家D魚送哂俾 ...

唔該你提議先,我唔想放棄!

我係wingk960 發表於 2012-8-1 23:20
哈,唔使SORRY.我都只係憑經驗講下.唔能作準架.大家研究下就還可以.
其實2個月缸好難養到仙魚.呢點你要知 ...

如重新來過,開新鹽水.洗埋D環,咁主缸水係唔係抽乾晒佢重新開新鹽水?

eddie330 發表於 2012-8-2 12:31
洗環?!
如果係我...我唔洗環..全換水..
轉左個化淡佢..用外置化淡可慳位,可以加多D環,

洗環有乜問題?横掂都當再開缸。順便洗洗d器材有乜問題?
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

其實,兩個月缸,洗唔洗環都冇分別,
我會行全缸淡水,行半個月,之後全換水,加鹽,
再行N -CLCLE ,從頭黎過!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

ybkwok 發表於 2012-8-2 16:05
其實,兩個月缸,洗唔洗環都冇分別,
我會行全缸淡水,行半個月,之後全換水,加鹽,
再行N -CLCLE ,從頭 ...

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-8-2 19:03

唔好凈係俾手指啦,俾D意見等我學下野啦!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

eddie330 發表於 2012-8-2 14:04
冇問題..冇問題..
我經驗淺..我只係講我會咁做交流下而已...
我呢D新手多口者...勿見怪.

NO LA.我當佢重新開缸咁做.大洗底.我個人較衛生.咩都會洗.
地下有滴鹽水我都要拖幾下地個種人.所以我未叫佢洗洗D野囉.
所以唔覺有咩問題.

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

ybkwok 發表於 2012-8-2 19:57
唔好凈係俾手指啦,俾D意見等我學下野啦!

我覺得搞黎搞去最後多數都搞鑊粥出黎,比我會用熱水洗乾淨晒D野,由頭黎過最實際
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

其實我之前都講過.樓主個缸得2個月.基本上N CYCLE都可能未完成.重有咁多魚.真係有危機架.
但又好多新手都會咁.我都算其一.

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

但係,佢個化氮應該唔係好夠用!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-8-2 20:02
我覺得搞黎搞去最後多數都搞鑊粥出黎,比我會用熱水洗乾淨晒D野,由頭黎過最實際。

又學到野!

點解近排無左隻單眼貓?
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

管理員

我係新手

ybkwok 發表於 2012-8-2 20:03
但係,佢個化氮應該唔係好夠用!

我同意化氮一定要夠用

管理員

我係新手

ybkwok 發表於 2012-8-2 20:06
又學到野!

忙掛

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-8-2 20:02
我覺得搞黎搞去最後多數都搞鑊粥出黎,比我會用熱水洗乾淨晒D野,由頭黎過最實際。

點解今次唔教人用漂白水洗, 乾淨d播 !
FOT 火公53個月, 日蝕蝶39個月, 丹麥吊35個月, 紅眼仙27個月, 雙印龍13個月, 石美人13個月, 火焰仙10個月, 珊瑚美人1個月, 青魔1個月

管理員

我係新手

Goldenjoe 發表於 2012-8-2 21:30
點解今次唔教人用漂白水洗, 乾淨d播 !

漂白水驚佢過唔清

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-8-2 21:34
漂白水驚佢過唔清

勤d換水咪清囉 !
FOT 火公53個月, 日蝕蝶39個月, 丹麥吊35個月, 紅眼仙27個月, 雙印龍13個月, 石美人13個月, 火焰仙10個月, 珊瑚美人1個月, 青魔1個月

管理員

我係新手

Goldenjoe 發表於 2012-8-2 21:37
勤d換水咪清囉 !

高手

唉!宜家死剩一條凡吊同火箭吊,二條三點白,
請問係咪等一排養住水先得唔得?
我個化淡係(紅十字800)我見佢都打倒好多黑汁出黎,
同埋我后面已冇位做唔到掛濾,加吾到多D環>.<

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

一係用外置化氮,空返一個倉,放環!
一係加濾筒,打爆環!
本來仲可以用生物石當環用,不過!都係上面二揀一啦!
仲有冇其他師兄補充?
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500