海水領域 SeaFishZone

樓主: edlsang
打印 上一主題 下一主題

滅偏蟲 [複製鏈接]

樓主
有什麼鱼可食偏蟲?

沙發
F-kaka 發表於 2017-7-29 18:21
七星孤可以試下啵,師兄

乜樣?

板凳
小魚毛 發表於 2017-7-30 11:25
Ching,扁蟲可以好快KO全缸珊瑚,做嘢要快手!

化武操作簡單直接,不過只可以殺成蟲,唔可以殺死蟲 ...

多謝 ching 的詳细報告。

地板
其實用藥來殺偏蟲係咪最好方法 ?
eg . Flatworm Exit

有無 Ching 用過KZ 扁蟲藥 ?
可分享用法 ?

lcktemp 發表於 2017-8-6 12:05
Kz flatworm係用喺sps flatworm, 對一般成缸生的扁蟲無用!

同埋KZ就算對sps flatform 都唔知有 ...

我是 LPS 缸 。

lcktemp 發表於 2017-8-6 14:32
試養箭狐喇!  總之,唔好買KZ,哂$!

ching 箭狐除了食扁蟲外,仲会食什麼?

小魚毛 發表於 2017-8-7 23:52
狐科主食咪蝦、蟹、貝之類o既無脊椎生物,所以如果Ching個缸有呢類生物,咪盡量搵條細過晒佢地size o既幼 ...

haha , thank you .

小魚毛 發表於 2017-8-7 23:52
狐科主食咪蝦、蟹、貝之類o既無脊椎生物,所以如果Ching個缸有呢類生物,咪盡量搵條細過晒佢地size o既幼 ...

六線狐會咬蚌 ?

買了條六線狐 ,吾覺扁蟲小左.......

用KZ flatworm 兩星期亦不見效果........

究竟點撹好 ?!

小魚毛 發表於 2017-8-23 12:27
就算用藥都唔一定有效,用生物治療更加講唔埋,點都要撞o下手神。
你個缸幾大?災情有幾嚴重?又蟲又蛋,一 ...

珊瑚反而吾覺有 , 但好多癡住缸玻璃及生物石...........

六缐狐落缸已藏身了。珊瑚缸好難捉上來㗎 !

小魚毛 發表於 2017-8-23 16:13
珊瑚反而吾覺有 , 但好多癡住缸玻璃及生物石...........唔上珊瑚上玻璃同生物石?Ching個缸入邊啲係咪 ...

pic.....

小魚毛 發表於 2017-8-24 23:47
Ching其實我懷疑你係咪真係中左扁蟲。
張相太糢,睇唔清楚。但係有幾個疑點;
1)你個缸無sps,所以無可能 ...

多謝 ching 議見。

lcktemp 發表於 2017-8-7 22:39
其他狐魚或蝦類都有可能,最穩陣先用吸管清一大部份,再用flatworm exit,準備活性碳同換水!

ching 請問知吾知落完 Flatworm exit 後,要隔幾小時換水?!

lcktemp 發表於 2017-8-26 18:10
如果你聞唔到臭味,遲D換水都應該0k,如果聞到臭味就盡快換啦! 如果扁蟲多,落藥後水勁臭!

同常係咪要等30-40分鐘先換水㗎 ?!

lcktemp 發表於 2017-8-26 18:28
比40分鐘發揮藥效好正常!   我之前正常意思係你平時換開幾多幾密照舊!   總之,見到有死扁蟲最好就吸走 ...

如吸吾晒D 死左扁蟲有影響 ?

lcktemp 發表於 2017-8-26 18:40
水會因爲死屍慢慢再變壞

咁就可能要換密D 水了........

lcktemp 發表於 2017-8-26 18:40
水會因爲死屍慢慢再變壞

琴晚用完已滅了八九成 ,但今早發覺仲有小量在缸中 。
請問 Ching 是否稍要再落 ?及要隔幾耐再落 ?