海水領域 SeaFishZone

查看: 17242|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

[求大師打救] 心急買錯野     [複製鏈接]

樓主

今日本來打算去買隻薄荷蝦清清缸入面D鬼爪
撈完蝦,眼尾見到隔離缸有件手指幾鬼靚,點點螢光綠係度搖曳緊
多口一問幾多錢,老細up左個價之後,「X,咁鬼平一件手指?」(都有3寸)

WhatsApp Image 2017-06-26 at 8.26.42 PM.jpeg

即刻霸氣上身話「包起佢」
高高興興番到屋企對完水dip埋之後
拎上手high到.......硬既???

我就知買錯野事小,犧牲無辜生命事大

好啦,各位大神打得細力D...
未養過硬野,個缸仲要新起,一個月唔夠
成缸得件草皮....

要點養佢?依家放左係大流位,燈仲未開盡,AI Prime,18寸方缸
使唔使餵?
點判斷到夠唔夠光夠唔夠水流?

求大神們打救我

WhatsApp Image 2017-06-26 at 8.26.42 PM.jpeg (185.74 KB, 下載次數: 740)

WhatsApp Image 2017-06-26 at 8.26.42 PM.jpeg

沙發
咩叫燒角?

板凳
小魚毛 發表於 2017-6-28 00:53
又唔好講到sps好似生人勿近咁。
既然樓主買錯珊瑚入錯貨,或者呢啲就係緣份。樓主都有心問有無可能K ...

多謝師兄
師兄講既4樣野,
我平均3日check一次水質,尋日再check NO3係1 PO4係有色 (淺過0.03)
dKH Keep 住8-10呢個水位 (紅海鹽)
不過始終缸水仲新,係會有D輕微波動。但未爆紅過NO3 (行緊UAS,已經收割緊)

光,呢個係其中一個想請教既位。因為個缸仲新,暫時tune細左(大約30%光度)
本身既草皮等軟野都開得唔錯,尋日tune光左少少去到大約40%光度

水冷有,至於水流同其他設備都足夠

之前個post可能亂左D。
我自己覺得可能就係入毒海既緣份。
我主要想問係,養呢D角,有咩特點可以見到,令到我知道佢有D野唔足夠?
eg. 可能唔夠光唔夠流水唔掂既一D反映

地板
小魚毛 發表於 2017-6-28 10:10
我主要想問係,養呢D角,有咩特點可以見到,令到我知道佢有D野唔足夠?
eg. 可能唔夠光唔夠流水唔掂既一D反 ...

想請教多一個問題,點樣分生長點同燒頂