請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 21358|回復: 22

UAS 系統初步分享   [複製鏈接]

初開一個Nano 缸 (RedSea Nano 181818方缸)
正式開張大吉日期應該係5月31號。

之前爬左好耐文關於UAS (upflow algae scrubber)系統
見華人討論區似乎比較少關於UAS STA討論,相反鬼佬就好常講
最後抱住一試無妨心態係陶佬度Order左一套,係6月4號到貨即日上架,
換句話黎講,呢篇廢up文算係20日既小總結

首先係缸既基本資料
缸:Redsea Nano 18*18*18 連沙缸105L水
化氮: BM Curve 5
燈: AI Prime HD (開燈約12小時,Peak 光度約4.5小時)
生物: 兩寸火鳥+1寸醫生蝦+1寸小丑+1.5寸麒麟+2隻食苔螺+細件草皮珊瑚
餵食: 因訓練緊小丑同麒麟食粒,一日餵三次 (大約4粒細粒蒜糧)

好,入正題

設定:由於沙缸比較細,只能咁樣放
落水區放左個NJ800 接水冷,水冷回水就係回落UAS度
而UAS出水口就直接車番落濾袋呢度
重點1: 爬文時一般建議將UAS放係化氮後面,減少UAS系統負載
但由於沙缸Size限制,只能放在化氮前面
掉番轉,化氮打唔到好多野...

WhatsApp Image 2017-06-23 at 5.37.22 PM.jpeg

UAS系統其實只係代替左缸入面爆藻過程,或者將缸入面既藻
轉生左嚮UAS系統入面

圖1:開缸 3星期+
玻璃、石上面同沙底 (約1寸-寸半)都冇咩藻

後面落水區亞加力見到有少量

呢張圖會見到多d,沙面上有
玻璃上都有薄薄一層藻 (影得唔清)
甚至石側面都生滿褐藻,但近來都退左

呢張圖見到較多藻類因缸既呱一邊離窗口只有唔夠兩尺
雖然太陽唔係直射但都光線充足

到最重要一張
20日後uas系統入面藻類生長情況
其實同缸入面藻既循環一樣
最開初係生褐藻,但係大約五日前褐藻開始退
變左綠色藻類 (唔識分咩藻)
我估大約過多一兩星期會可以收割第一次

PS. 小丑同麒麟係一星期前買,呢個星期餵食量係一日三次,
所以呢個星期D藻生得好快

到時再UPDATE一下

只於各種測試度數
試劑係用沙利發
ph都係在有光環境下測,搵機會等d藻生多d 會晚上熄燈時再測
(因UAS其中一個賣點係穩定PH)

補充內容 (2017-7-1 10:25):
更新7月1日

補充內容 (2017-7-16 20:04):
更新7月16

Thanks for share

👍👍

any update ?

oscar10645 發表於 2017-6-30 16:54
any update ?

早兩日收割左一次。不過唔記得影相
星期六日有時間就update

7月1日 更新

最後忍唔住手,呢一星期加左好多野
缸內現有生物:
小丑、火鳥、斐濟魔、石麒麟各一條
醫生蝦、薄荷蝦各一隻
珊瑚:兩頭千手、一件貓骨、一份草皮同兩隻皮革frag仔

傷各位大師眼,梳利
WhatsApp Image 2017-07-01 at 10.08.34 AM.jpeg

現時Keep住一星期換兩次水,每次10%
換水時要清潔下同收割UAS
所以三日收割過一次,不過唔記得影相
今早收割前係咁樣
WhatsApp Image 2017-07-01 at 10.01.12 AM.jpeg

貌似好多,但離左水就冇畫面中既感覺
不過因為缸水始終新,我想或多或少反映NO3水平唔低的
但UAS系統入面既藻就可以好迅速地吸收左NO3

所以最近一次測試數據 (在上一次收割之前)
NH3 =0  NO2=<0.1ppm  NO3=1ppm   PO4=<0.03ppm
期望當硝化系統過多一個月更穩定成熟,理論上收割間隔可以更長

藻版拎上水清潔時
WhatsApp Image 2017-07-01 at 10.01.11 AM.jpeg

長遠可以將呢D藻攪碎曬乾可以做魚糧
分幾條藻落缸,條魔同火鳥食得好高興
WhatsApp Image 2017-07-01 at 10.01.10 AM.jpeg

最重要的缸內環境
UAS只係建立一個比主缸更適合藻類生長的地方
令到藻類係UAS生長而唔係主缸 (都係果句,同藻缸係一樣原理)

此面玻璃係對正窗門,見到都冇咩藻生係玻璃上面
WhatsApp Image 2017-07-01 at 10.01.09 AM.jpeg

沙面上有少量藻類
WhatsApp Image 2017-07-01 at 10.01.13 AM.jpeg

因為手多多,買多左件貓骨
所以tune大左枝燈大約25%,最頂生物石呢一頂位
呢兩日係有青苔出現
WhatsApp Image 2017-07-01 at 10.01.10 AM.jpeg

但相反另一邊唔向窗
沙面同玻璃係有較明顯啡苔
可能同水流有關

WhatsApp Image 2017-07-01 at 10.01.14 AM.jpeg

更新暫時到此為止

補充:
餵食量再增加,因擔心石麒麟餓死
會餵多d 碎d 落沙面等佢執。

大約每天餵食一次,每次約8粒s size 粒糧碎上

多謝 CHING 分享~
期待繼續跟進唷~
兩情若是久長時,又豈在豬豬肉肉 。
在天願作比翼鳥,在地願為連尾

最佳新人 活躍會員 熱心會員

請問個uas尺寸幾多,邊度買? thx

很有參考價值
謝謝Ching分享!

更新:7月8日

呢個星期加左隻沙星,不過爛腳。比D蝦咬。
最後24小時就番左大海。

呢個星期主要變動,因為升高左支燈(大約升高兩寸)
所以光度tune大左約15%。UAS既藻缸燈,時間制控制每日停3小時
暫時停藻燈時間為朝11至晏2。主缸燈PEAK亮度係3點半。長遠目標係每日停藻燈6-8小時

因為死海星、大燈同停藻燈關係
沙面起啡苔,玻璃上面都有,但唔算太嚴重
但亦都將主缸燈具調低5%
WhatsApp Image 2017-07-08 at 1.08.44 PM.jpeg

水質唔算太差,幾件野狀態都唔錯
感覺上亦都有開大件左
WhatsApp Image 2017-07-08 at 1.15.38 PM.jpeg

一星期後又再收割一次,留意到入面部份藻類有白化現象/變淺色
WhatsApp Image 2017-07-08 at 1.14.52 PM.jpeg

立體藻板收割前/後
WhatsApp Image 2017-07-08 at 1.08.40 PM(1).jpeg
WhatsApp Image 2017-07-08 at 1.08.40 PM.jpeg

清出來既藻,打燈下會見到有D細小生物飛過
up上utube之後畫面壓縮左,比較難睇

https://youtu.be/lgnsZMmehZU

期待跟進

云海 發表於 2017-7-5 00:28
請問個uas尺寸幾多,邊度買? thx

留意唔到師兄個post
係淘佬買,邊間寶號可PM再傾
因用緊呢隻係全紅燈,有另一間隻設計係8紅1藍
理論上效果更佳

又更新(純文字):

沙面啡苔起多左,感覺上d水差左 (純粹嗅覺+直覺,冇啦啦死左條黃吊)
CHECK數值,no3比之前升左 (合理水平 2.5ppm沙利發)、PO4冇變
NO2,NH3冇check。呢星期都keep住兩日10%換水

今日檢查時發現UAS盒出水極慢,好似冷氣機滴水咁
然後藻盒入水位生滿左藻類,開初以為因為塞住左影響水流
仔細再一睇,原來入水喉摺左兩摺
(無計,地方所限,藻盒底部入水,原設計直駁水泵,但沙缸冇位,要駁住水冷出水位,所以摺左)

重新駁過加換喉,依家水流回復正常

網上有評論話用UAS或者ATS會影響鈣藻生長
開缸大約80日,缸壁出現左不少鈣藻點 (大約芝麻去到一毫子咁大)
本身生物石上既鈣藻有冇長大就真係考究唔到

我個缸仔都有用這個UAS, 我覺得好正。
不是論壇元老,只是一名新手,請多多指教哦!

細細既小小珊瑚缸

我都有用在FOT, 之前落銅,D藻會變成藍綠色.

UAS 入面可以放提子草或羽毛草嗎?