海水領域 SeaFishZone

查看: 13403|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

NO3爆成咁,救救我好嗎~~~~~~~~? [複製鏈接]

樓主
22-5-2012開缸(40x24x20)背滴,現有居民:四條藍魔,兩條三點白,
一條火箭吊,一條大帆倒吊,一條巧克力倒吊,一條黃三角吊,
二條藍圈,一條藍紋B,一條馬鞍,一條六間仙,一條灰仙王,
一條黃尾灰仙,一條藍面B,一條白尾B,二條醫生魚,兩隻海星,
三隻醫生蝦.(除左小丑同醫生魚死過,其牠魚未死過)
NH3,4係0
NO2   係0
但NO3就160
我D居民會唔會有危險?可點做好?
我今個禮拜己換兩次水(每次換30%水)因藍紋B身有石

沙發
Dont worry for the fish but if u want to reduce NO3 you can use 豆豆or
Use RODI , change ur water frengrently and less feeding

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

板凳
FOT就唔使理NO3啦
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

地板
除no3可以植草or換水
返工冬眠放工失蹤善良熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

咁多魚就應該係FOT,NO3唔駛點理.我養左3年魚都冇睇過
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

最佳新人

我係wingk960 發表於 2012-7-29 01:01
咁多魚就應該係FOT,NO3唔駛點理.我養左3年魚都冇睇過

我連no2都唔睇
72''x18''x26'' FOT缸
夢想終於成真

samkeikei 發表於 2012-7-29 01:11
我連no2都唔睇

初開缸時唔識都睇下.跟手就知睇都冇用.都係得個等字.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

最佳新人

我係wingk960 發表於 2012-7-29 01:16
初開缸時唔識都睇下.跟手就知睇都冇用.都係得個等字.

定時換水就算
夢想終於成真

樓主可能NO2都未爆,小心D了.

最佳新人

我係wingk960 發表於 2012-7-29 01:35

咁又唔會, 咁多魚應該爆完
夢想終於成真

好難講.300升水.重係2個月貨.如頻換水.都窄窄地.

最佳新人

驚背滴唔夠環
夢想終於成真

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

samkeikei 發表於 2012-7-29 01:59
驚背滴唔夠環

你誤會左wor
環唔夠有no2,but環越多越好la
返工冬眠放工失蹤善良熊

最佳新人

Teddy 發表於 2012-7-29 11:57
你誤會左wor
環唔夠有no2,but環越多越好la

我無講清楚, 令你誤會左我唔係話要少會令no3升, 係講唔夠環養廿幾條魚咋
夢想終於成真

論壇元老

我支no3test都唔知過期未,用咗一次咁大把!no3唔駛理啦!

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

淨養魚no3唔洗理
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

我係wingk960 發表於 2012-7-29 01:35

NO2之前己爆上了

samkeikei 發表於 2012-7-29 01:59
驚背滴唔夠環

我都驚,得15L左右環,冇位放>.<

睇左所有reply,咁我放心小小!

論壇元老

買魚買上癮..