請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: accp220

大家評評理⋯⋯   [複製鏈接]

Keena 發表於 2017-4-22 11:32
師兄中柱係你叫佢加,佢設計時都無理應拆左都吾會影響結構,不過宜家個柜就………………師兄換左個柜去啦 ...

估唔到萬三蚊,攪成咁,⋯⋯⋯

唔評論誰對錯, 但想知萬三蚊是多少MM玻璃及柜是什麼物料。

過年前頂造左一個比樓主較小的覺得價錢已較貴 (可能近八年沒養海水, 八年竟然可貴左超過100%)。

以下是缸及裝備資料(並在這感謝一些"真心"解答及分享知識的人)
600X400X600高(MM), 12(MM)高清, 角滴流缸
450X250X400高(MM) 底缸
喉管自己SET
BM3.5 SKIMMER
Aqua Excel DC 5000 上水泵
MAX JET 150W 膠暖管
沙1包
珊瑚2包(1包放底缸, 1包DIY假生物石)
環約10L左右(普通大大袋十幾蚊1L, 極度唔建議, 因用左咁耐都間中有微粒放出)
普通LEDX2
海水用品一堆(海鹽, 鹽計, 水質調節,...........)
包括運輸及貼士
共$7000左右

以上純分享自己覺得指標價格(用了很多時間格價及詢問)
PS. 請唔好問那間買, PM也唔回答 (唔想被說打手或買廣告)

柜是實木, 頂底橫及4角柱是45X45木方, 2 面百業

Namkenneth 發表於 2017-4-22 15:00
唔評論誰對錯, 但想知萬三蚊是多少MM玻璃及柜是什麼物料。

過年前頂造左一個比樓主較小的覺得價錢已較貴 ...

見首頁係缸既規格
仲有櫃既木唔知係咪實木

幾百磅,小心D,見汝好似冇格價咁,又出得起錢,都應該唔會差料掛

出得起錢,去D舊式家具鋪造都得

accp220 發表於 2017-4-19 23:45
5分普通玻璃,35 X25 X31見水,包沙缸,加缸帽
唔包任何喉件、SET喉另加,無任何器材。
沙缸要我自己畫 ...

食水甘深,吾怪得有律師團隊

其實個人覺得沙缸間隔各有各好處,間隔多D位唔見洗,但水流好D。個人喜歡就2側及背玻璃就高好過低(有D造缸就要加錢,話突別款),所以吾就4面都高玻璃。化痰唔會成日搬尼搬去,放得洛就ok。基本上個個人都用用下就覺得自己個缸有決點,所以吾就覺得安全最更要。

ps. 如果橫方夠力唔洗中柱。見D 朋友D中柱是活動的(有D2,3條),經常拆,佢地如果唔拆中柱就冇可能放個底缸入去。

Namkenneth 發表於 2017-4-26 15:36
ps. 如果橫方夠力唔洗中柱。見D 朋友D中柱是活動的(有D2,3條),經常拆,佢地如果唔拆中柱就冇可能放個底 ...

Thx Ching 指教

人有問題自然貨都有問題

論壇元老

新仔一名

如果佢本身設計既缸係無預中柱,即係個缸唔洗中柱喇,條中柱只係樓主想比多少少錢買個安心遮,咁之後所謂既因為樓主拆左條中柱令個缸變形而唔保唔睇就唔成立喇.
愛情就像鬼,相信的人多,遇見的人少。

大根, み時5記得左邊間添??!

最佳新人 論壇元老

好貴wor !! 我見做個40" 連沙缸連櫃都係6000有找.......