海水領域 SeaFishZone

查看: 9522|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

想請問大家點樣先養得到小丑同醫生魚? [複製鏈接]

樓主

我開缸二個月,魔魚吊類同仙科冇一條死過,

唯獨小丑一買番黎幾日就向出水狂沖同獨留一角,

之後就出白膜而死.醫生魚一番黎非常生猛,成日同

D魚清潔,之後就冇原因咁死左係缸度,係唔係有邊

度出左問題?有冇朋友給我一些心得可教下小弟,

我真係唔想失去小生命呀,唔該大家!

最佳新人

沙發
小丑我覺得唔難喎,水穩定就得,醫生魚聽師兄講佢能醫不自醫架喎.
我自己返而攪唔掂吊同鰈類..........唉,買一條死一條.

板凳
當每次看醫生,花左錢就算,或者小買為上

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

地板
聽你咁講應該係買小丑時魚本身已經有問題。
你試吓揾條好態d/同魚友收購。
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

小丑要既設備好簡單
對水質亦唔高要求
對食物亦唔簡擇,我果D咩都食
想問下你新魚返黎點處理佢?

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

教下我
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-7-20 19:24
教下我

教你切

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

司空火兒 發表於 2012-7-20 20:34
教你切

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

e生魚寧願貴少少買東非,賓記易死。我嗰條養咗四個月啦!

論壇元老

學師仔一名

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

Galaxy 發表於 2012-7-20 21:04

Galaxy 發表於 2012-7-20 21:04

明白哂唔該

但我藍圈藍紋灰仙皇同黃尾灰仙都養到!
真唔明!

論壇元老

Lionken, 我個缸同你都係一樣, 但有無試過新娘, 番茄? 呢兩樣OK 喎

最佳新人 活躍會員 論壇元老

醫生,最好有幾條L size魚先養會比較容易,如果只得細魚會幾難keep,不如改養醫生蝦。
個人覺得東非同賓醫生都冇嘜分別,反而揀魚比較重要,揀一些游水時魚身要直會好D,如果游水時魚身曲起就唔好要啦。
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

你可先試養人工小丑,較易成功

我開缸3年還是養下到醫生

小丑唔難架~~
My Snowcasso

多謝各位意見

小丑:中山埃的症狀,浸抗生素兩日,排清d白屎就冇事。我果d廿皮賓記就係咁處理養了3年直至今天。

Johnlam123 發表於 2012-7-23 05:47
小丑:中山埃的症狀,浸抗生素兩日,排清d白屎就冇事。我果d廿皮賓記就係咁處理養了3年直至今天。

Agree.  Paraguard 幫到你...