海水領域 SeaFishZone

查看: 4285|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

新手開缸多問 我真係完全唔識 [複製鏈接]

樓主
我想開一個36 20 20左右既lps缸 行底沙缸 預算2萬蚊 之前玩開淡水 對咸水完全無任何概念 只知道海水係咸 以下係我既問題 如果我決定左既答案會寫返落黎比之後好似我咁既新手睇返

1:以我所知 養咸水要 缸,化氮,造流,燈,上水泵,水冷,仲有無咩硬件野要加?

2. 首先循環方面 底沙缸應該點放野擺位? 入水口第一格放化氮第二格棉袋第三格生物環同上水泵 然後接水冷再到返出水口咁樣岩唔岩?

3. 造流係咪要買2個造流泵 咁點計佢出水量幾多先夠呢?

4. 造流泵同造浪泵係咪2樣野黎?洗唔洗2樣都要買?

5. 我朋友話硬件野可以淘寶用大陸野,而電子野(水冷)就要用外國野 呢套講法岩唔岩呢?

6. Maxspect果隻漩影同造流泵其實有咩唔同?

7. 有咩牌子既硬件推薦?要符合budget(雖然我知道2萬蚊其實都係中級既野)

暫時諗倒係咁多 決定晒買咩再問軟件問題 感謝各位熱烈既解答

沙發
你漏左最重要的生物石
60吋x15.5吋;x23吋;右側滴溜缸
獨角吊、紫吊、黃三角吊、火箭吊、藍吊、丹麥吊、金線吊、橙波點吊、白咀吊、金眼吊、日本吊、鬼王、紅線古B、紫古B、醫生、荔枝鷹、火焰鷹、長咀紅鷹、黑巴士、六線弧x2、撻沙魚x4、小丑魚x2、火焰蝦x2、醫生蝦x3、橙海星、大量食台螺

板凳
你要養硬野定軟野先?因為器材要求唔同
基本需要 缸,化氮,造流/造浪,燈,上水泵,水冷泵,水冷,NP通心粉,ROWA,碳,生物石,錢

沙缸做兩格可以了,咁樣可以放個大D嘅化氮,唔落生物環都可以(但係要夠生物石)
化氮同燈唔好慳
造浪買捷寶已夠,不要買旋影,唔抵用
水冷可以買過二手嘅亞提卡
用純水養最好,不過要洗多D錢
大前提要有心養,平貴器材都可以養得好好
60吋x15.5吋;x23吋;右側滴溜缸
獨角吊、紫吊、黃三角吊、火箭吊、藍吊、丹麥吊、金線吊、橙波點吊、白咀吊、金眼吊、日本吊、鬼王、紅線古B、紫古B、醫生、荔枝鷹、火焰鷹、長咀紅鷹、黑巴士、六線弧x2、撻沙魚x4、小丑魚x2、火焰蝦x2、醫生蝦x3、橙海星、大量食台螺

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

地板
fai13 發表於 2017-4-14 09:30
基本需要 缸,化氮,造流/造浪,燈,上水泵,水冷泵,水冷,NP通心 ...

he already said lps

開頭玩 肯定要交下學費 慢慢來 5好甘快放棄就得

師兄加油∼

師兄純氺嘅意思係咪蒸餾水

fai13 發表於 2017-4-14 09:30
基本需要 缸,化氮,造流/造浪,燈,上水泵,水冷泵,水冷,NP通心 ...

其實唔洗純水∼
普通淡水 爆氣就好了∼