海水領域 SeaFishZone

查看: 4884|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

RT開缸分享 [複製鏈接]

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

樓主
自己前排開新缸(200L),實在時間太少去等,試下唔洗養水得唔得(賭一舖)
過程如下(以下純果人經驗分享,冇話我一定全對,請自行分析):
第一日: 廁所水直車入滿新缸,開化氮,加定水劑,落炭 & SEACHEM PHOSGUARD
第二日(NO3=0,PO4=0):化氮開始行順,將濕泡轉為乾泡,再落定水劑
第三日(NO3=0,PO4=0):化氮已有蔗水打出,換炭,較水質(SG, Mg, Ca, KH),大大勺咁落補充,因為冇生物先可以咁做
第四日(NO3=0,PO4=0):再驗水質(NO3,PO4,SG, Mg, Ca, KH),冇問題落生物石及生物
第五~六日(NO3=5~10,PO4=0):如常補充元素
第七日:換水1/10
第八日(NO3=5~10,PO4=0):發現有啡苔係石上爆發,建立豆豆系統(舊豆)
第十日(NO3<5,PO4=0):加菌水,打後每日加建議份量......

現在每星期換水1/10,過缸期間冇死傷(包括珊瑚,蝦同魚).....

重點:開頭盡量將新水調較接近舊水狀態(如溫度,SG),唯獨NO3可以0(我以前舊缸係10),
       如果認為舊水水質不錯,可以留用
       新水開鹽我就唔担保一樣結果

珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

沙發
点解你唔早D講

版主

馬記廁所友

板凳
你開缸先過我
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

論壇元老

地板

我以前試過新水開鹽, 但所有器材and 生物石都係舊缸的......每日加菌水落炭, 也是一星期左右就加舊缸的生物, 係可以養到的.

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

定水劑
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

你真係好心機,我40"x16"18"轉48"x24"x24",程序:張舊缸珊瑚、生物石、魚、蝦生物,全部放晒入膠箱,過3分1舊水落新缸,砌生物石,開新水放珊瑚、魚、蝦生物,8小時內搞掂晒,死傷數字0,諗返都覺得痴嘜線
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-7-18 19:57
你真係好心機,我40"x16"18"轉48"x24"x24",程序:張舊缸珊瑚、生物石、魚、蝦生物,全部放晒入膠箱,過3分1 ...

真係痴嘜線

論壇元老

魚壇狂人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-7-18 19:57
你真係好心機,我40"x16"18"轉48"x24"x24",程序:張舊缸珊瑚、生物石、魚、蝦生物,全部放晒入膠箱,過3分1 ...

正常做法
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

版主

馬記廁所友

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-7-18 19:49
定水劑