海水領域 SeaFishZone

查看: 9586|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

開缸一個多月, 現爆啡苔....... [複製鏈接]

最佳新人

樓主
師兄們,

小弟開缸一個多月, 現爆啡苔.......
係缸底有好多? 黃骨有少量, 我可以點做?要換水嗎?

40 x 18 x 32 寸滴漏缸,Waveline DC-5000上水泵,36寸LED燈,黃旗倉(2012/5月入,開缸功臣),白尾(2012/10月入),馬代珠仙(2012/10月入),金眼吊(2012/10月入),高蘭(2012/11月入),黑巴士(2012/11月入),一幢仙(2012/12月入),耳班(2012/12月入),藍吊 x 2(2012/12月入),青魔 x 2(2012/12月入),馬代皇帝(2013/1月入),番茄(2013/1月入),東非金刀 (2013/2月入),東非皇帝(2013/2月入),東非醫生(2013/2月入),馬代粉吊(2013/3月入),藍面bb(2013/4月入),美國法仙(2013/6月入),紅海紫吊(2013/8月入),台灣白月(2013/10月入),籃仙bb (2014/2月入)

論壇元老

學師仔一名

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

沙發
爆啡苔我都有,我就買咗條巴士幫我刨D黄骨
又加咗支殺菌燈又好似好D
水就......................梗係要換啦

最佳新人

板凳
光頭仔 發表於 2012-7-16 17:06
爆啡苔我都有,我就買咗條巴士幫我刨D黄骨
又加咗支殺菌燈又好似好D ...

多謝師兄意見
40 x 18 x 32 寸滴漏缸,Waveline DC-5000上水泵,36寸LED燈,黃旗倉(2012/5月入,開缸功臣),白尾(2012/10月入),馬代珠仙(2012/10月入),金眼吊(2012/10月入),高蘭(2012/11月入),黑巴士(2012/11月入),一幢仙(2012/12月入),耳班(2012/12月入),藍吊 x 2(2012/12月入),青魔 x 2(2012/12月入),馬代皇帝(2013/1月入),番茄(2013/1月入),東非金刀 (2013/2月入),東非皇帝(2013/2月入),東非醫生(2013/2月入),馬代粉吊(2013/3月入),藍面bb(2013/4月入),美國法仙(2013/6月入),紅海紫吊(2013/8月入),台灣白月(2013/10月入),籃仙bb (2014/2月入)

論壇元老

學師仔一名

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

地板
ktdesign 發表於 2012-7-16 17:11
多謝師兄意見

我都係有限公司

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

新缸爆苔係正常事
遲D就會退

最佳新人

司空火兒 發表於 2012-7-16 19:01
新缸爆苔係正常事
遲D就會退

多謝意見,期待早日完成n-cycle,加魚啦

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

ktdesign 發表於 2012-7-16 21:13
多謝意見,期待早日完成n-cycle,加魚啦

加油

最佳新人 熱心會員 論壇元老

新開缸係咪一定有啡台架

最佳新人 活躍會員 論壇元老

啡苔爆完之後D石要唔要攞出來洗仲有你地講n-cycle到底係咩意思
一個星期唔買魚我真係唔得

版主

繁殖學研究生

bunna 發表於 2012-7-24 22:19
新開缸係咪一定有啡台架

正常係

版主

繁殖學研究生

kx8888 發表於 2012-9-1 22:44
啡苔爆完之後D石要唔要攞出來洗仲有你地講n-cycle到底係咩意思

唔洗,
n-cycle 係一個將魚缸水用生物細菌過濾有害物質(n氏3兄弟),轉化成無害既化學過程,新缸因為無硝化細菌存在,缸水裡面有害物質要等硝化細菌培殖出黎先可進行轉化,所以要等,當然你可以加市面上買到既硝化細菌劑加快過程!

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

司空火兒 發表於 2012-9-8 22:31
唔洗,
n-cycle 係一個將魚缸水用生物細菌過濾有害物質(n氏3兄弟),轉化成無害既化學過程,新缸因為無硝化細 ...

學到野鳥~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

司空火兒 發表於 2012-9-8 22:31
唔洗,
n-cycle 係一個將魚缸水用生物細菌過濾有害物質(n氏3兄弟),轉化成無害既化學過程,新缸因為無硝化細 ...

明白。。唔該
一個星期唔買魚我真係唔得