海水領域 SeaFishZone

樓主: 豬大炮
打印 上一主題 下一主題

荃灣新魚店誠信問題 [複製鏈接]

chihim 發表於 2017-2-8 11:57
無人知你講緊邊家鋪頭,你有講明咩?
我買魚買珊瑚 唔需要鋪頭同我介紹啵,我點解要聽?
我自己養我自己 ...

我不介意魚店 ....不清楚魚態如何...
但胡作理由.....是誤導之事.....

樓主!路過提提你!新手唔識唔緊要,咪慢慢學!
最緊要學識揀魚,啲魚有乜問題就一定唔好買!除非你識醫!
魚舖包魚嗰陣提左你有問題,已經算好!
你自己唔識醫就唔好買!一日未俾錢都可以話唔買!
一條魚有事有好多可能,冇可能一眼就知乜事!
又唔可以話魚舖呃你嘅!

店主包魚時同你講 : 有少許矇眼, 是落缸時擦傷
換轉係我,我會另選一條,或者唔買
因為我睇唔出有矇眼, 亦都唔識醫,我只好放棄
店主提示了你,而你又繼續買這條魚唔拒絕的話,你誤導左店主先係重點,店主以為你識醫或處理,但原來連過淡水都唔會.....

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

豬大炮 發表於 2017-2-8 12:12
若C兄要開名...我就只能說是巴東.....
我不知C兄...是否了解銷售的事宜...

睇怕你都只不過張d 生物當成死物。

買生物 用 對死物既要求,如果我開魚鋪? 係架 新手唔識唔好入我門口,無時間招待。。 thats all

chung826 發表於 2017-2-8 13:08
樓主!路過提提你!新手唔識唔緊要,咪慢慢學!
最緊要學識揀魚,啲魚有乜問題就一定唔好買!除非你 ...

多謝c兄意見。

此役後。看不清。寧願不買

提出此事。 只因覺得在包魚後才說是搓傷。感可疑

arfaifai 發表於 2017-2-8 13:27
因為我睇唔出有矇眼, 亦 ...

c兄 會否曲解我的意思?店主說是搓傷做成。用魚眼寶就可。 那我當時當然相信店主。 在那個時候。 只有店主處理過該魚。我不信他還信可人?

更何況。 若搓傷當然是去醫傷口先吧。我完全猜不到要處理傷口。是要過淡的意思。
因為當時我選擇相信店主。 用魚眼寶浸魚。 魚眼更矇。更爛。 相信別人。。。也是一種錯誤

其實我不是不會過淡。只是當時相信店主優先處理傷口

arfaifai 發表於 2017-2-8 13:27
因為我睇唔出有矇眼, 亦 ...

C兄,你跟岳不群客觀分析沒用,他人又萌塞,又以自我為中心點,我學你。老闆沒說錯,魚眼寶可以醫,不果系你吾識用藥,加快魚急速死亡,絕對不是ufo 死,你醫死魚還在這𥚃誤導魚友,手法極之沒誠信,殺魚兇手,快滾出魚界。

777 發表於 2017-2-8 14:32
C兄,你跟岳不群客觀分析沒用,他人又萌塞,又以自我為中心點,我學你。老闆沒說錯,魚眼寶可以醫,不果系 ...

佢一陣可以唔認自己係岳不群架

不過佢又講到明唔會變啵。。

所以叫佢矛盾哥 無錯。。 呵呵

豬大炮 發表於 2017-2-8 13:55
c兄 會否曲解我的意思?店主說是搓傷做成。用魚眼寶就可。 那我當時當然相信店主。 在那個時候。 只有店主 ...

都係這句......我這樣情況,我唔會買囉...

在我心中,識醫就好易,唔識就好難,我就係後者,店主係前者,但你以為自己都係,可惜唔係

arfaifai 發表於 2017-2-8 14:54
都係這句......我這樣情況,我唔會買囉...

在我心中,識醫就好易,唔識就好難,我就係後者,店主係前者 ...

c兄。。若我能在入袋前看到。我不會買。

而我只是聽店主解說。 該個只是搓傷的傷口。

用魚眼寶。就可以解決。。我哪有表達自己識醫魚熟手?

但兩日後的變化就是眼更矇。且開洞。還浸得出ufo。 說到底只有店主才知傷口是搓傷還是別有內情。

豬大炮 發表於 2017-2-8 17:11
c兄。。若我能在入袋前看到。我不會買。

而我只是聽店主解說。 該個只是搓傷的傷口。

其實店主冇責任同你揀魚!

揀魚係要靠自己!店主包魚嗰陣發現條魚有問題,都係好心就話你知!
但唔代表店主一睇就知條魚乜事!醫法一定冇錯!
你自己知條魚有問題仲要買,就唔關人事!
條魚包左,你知有問題又未俾錢,你有權唔要!
養魚係靠你自己,唔係靠人架!

chung826 發表於 2017-2-8 17:39
其實店主冇責任同你揀魚!

揀魚係要靠自己!店主包魚嗰陣發現條魚有問題,都係好心就話你知!

1。 我無要求店主揀魚

2。若魚如店主所說。是真擦傷。我會要
若是其他原因而矇眼。我一定不會要。我也不知如何對應

3。而魚眼寶是否能醫治魚眼開洞的魚。我不知你是怎麽肯定(若c兄有相關研究。請提出。我也想知)
。。若是由

蟲蛀食相信魚眼寶無法根治開洞問題。若是普通擦傷。我也不能確定魚眼寶能否有消毒功效

但回家後徵狀偏向魚眼被蛀食。開洞又大量if I 浮出

店主是好心還是虛心。包魚後才提出。不得而知

痴膠紙,店主駛唔駛比份驗身報告你睇先,你先決定買唔買呀?? 如有驗身報告話正常, 就唔會病死嗎??
若有其他原因而矇眼, 店主就算係識醫魚未必答到你啦...

arfaifai 發表於 2017-2-8 18:14

c兄..言下之意。魚是擦傷。 而湊巧又被蛀食同一眼至開洞。而店主又在包魚後才醒起自己曾經擦傷過魚。

3種因素巧合發生?。 是嗎?

係你自己堅持店主銷售手法有問題者, 個個回貼既都明

不過好多人都唔覺得係問題啵,反而覺得係你有問題啵,不過你又要死解釋難解釋之嘛。

你話你係分享only,咁你解釋咁多做咩者? 包裝幾多次,都係你有問題啦。。 唔好浪費你d 時間上來無聊啦。。 你現實大把野做。  。

師兄呀!師兄!你仲未明呀?!得閒當同你吹吓水!
1.你冇要求店主揀魚,你自己揀條有問題嘅魚係你唔識揀!責任係喺你自己度!
就算第日你去買魚叫店主揀,又唔一定代表冇問題喎!店主一定啱?
如果條條魚Q好曬乜事都冇,話你知一定冇問題,我相信個價錢會貴到冇乜人買!

2.店主話擦傷就一定係架咩?店主唔可以睇錯?你當店主係獸醫黎?

3.只可以講師兄你買到病魚係因為自己唔識就當交學費!冇人迫你買!
都係嗰句,條魚你一日未俾錢,發現有乜問題都可以話唔要!
包魚後提出,你知條魚有問題都照要關人乜事?

新手要唔識唔緊要學揀魚,Q魚,醫魚!呢啲先叫養魚!
養魚係要靠自己經驗唔同買件貨,會有QC!

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我真係傻架

管理員

海水領域灌水之王

歡迎熱烈討論
我真係傻架

管理員

我係新手

輸打贏要
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/