海水領域 SeaFishZone

樓主: 豬大炮
打印 上一主題 下一主題

荃灣新魚店誠信問題 [複製鏈接]

樓主
樓主!路過提提你!新手唔識唔緊要,咪慢慢學!
最緊要學識揀魚,啲魚有乜問題就一定唔好買!除非你識醫!
魚舖包魚嗰陣提左你有問題,已經算好!
你自己唔識醫就唔好買!一日未俾錢都可以話唔買!
一條魚有事有好多可能,冇可能一眼就知乜事!
又唔可以話魚舖呃你嘅!

沙發
豬大炮 發表於 2017-2-8 17:11
c兄。。若我能在入袋前看到。我不會買。

而我只是聽店主解說。 該個只是搓傷的傷口。

其實店主冇責任同你揀魚!

揀魚係要靠自己!店主包魚嗰陣發現條魚有問題,都係好心就話你知!
但唔代表店主一睇就知條魚乜事!醫法一定冇錯!
你自己知條魚有問題仲要買,就唔關人事!
條魚包左,你知有問題又未俾錢,你有權唔要!
養魚係靠你自己,唔係靠人架!

板凳
師兄呀!師兄!你仲未明呀?!得閒當同你吹吓水!
1.你冇要求店主揀魚,你自己揀條有問題嘅魚係你唔識揀!責任係喺你自己度!
就算第日你去買魚叫店主揀,又唔一定代表冇問題喎!店主一定啱?
如果條條魚Q好曬乜事都冇,話你知一定冇問題,我相信個價錢會貴到冇乜人買!

2.店主話擦傷就一定係架咩?店主唔可以睇錯?你當店主係獸醫黎?

3.只可以講師兄你買到病魚係因為自己唔識就當交學費!冇人迫你買!
都係嗰句,條魚你一日未俾錢,發現有乜問題都可以話唔要!
包魚後提出,你知條魚有問題都照要關人乜事?

新手要唔識唔緊要學揀魚,Q魚,醫魚!呢啲先叫養魚!
養魚係要靠自己經驗唔同買件貨,會有QC!

地板
河大點分輸贏?有乜獎先?

就算人地包左魚,你俾錢之前都可以拎返條魚出黎睇吓有冇問題架喎!
你自己唔睇清楚就俾錢?!
店主話落缸擦傷有印象!你估店主返貨咁多魚真係會記得擦傷邊條咩?
成批魚咁多貨又淨係留意你買嗰條係擦傷,隨口答你一句你就當真,自己諗吓啦!
魚有病除非好明顯,如果唔係個個都靠估架啦,唔通拎去睇完獸醫先賣俾你?

唔好話人輕化事情,跟本你自己連條魚乜事都唔知,自已揀魚又唔睇清楚,人講係乜就乜!
我相信嗰刻店主都係估!
你唔識醫魚,就算真係小事都會俾你醫死啦!
總之自己買魚自己揀,有事就唔好買!
如果真係有心學養魚就上網爬多啲文,或者請教吓啲師兄了解多啲!

豬大炮 發表於 2017-2-8 21:25
[quote]chung826 發表於 2017-2-8 21:07
就算人地包左魚,你俾錢之前都可以拎返條魚出黎睇

其實魚有病初期好多時都係估!冇人可以確定條魚一定係咩事!

我諗店主都係估錯!你可以話店主咁屎!
冇謂介懷!享受吓養魚樂趣,了解多啲好過啦!

豬大炮 發表於 2017-2-8 21:40
揀魚 如選妃了~~~

呢個講法正確!而且唔好急,今次揀唔啱就下次揀過!

豬大炮 發表於 2017-2-8 21:44
其實本人喜歡互動...很多是都會找店家先聊一回..再買魚...
但經此役後...就只好...帶耳機,,,聽暮張學友揀 ...

同魚店啲人吹水冇問題!有時都會學到嘢!但亦都要自己分析,唔好人講乜就信乜囉!