海水領域 SeaFishZone

樓主: pukaka
打印 上一主題 下一主題

黃蟋蟀 [複製鏈接]

Goldenjoe 發表於 2012-7-5 23:14
已經買過二三拾條, 亦都會繼續買, 真係好過癮的魚, 響軟RT可以養倒三兩個月, 體色轉白就差不多 ...

好多魚友誤解黃蟋蟀會咬SPS D花~~~正如你所講--查實黃蟋蟀同Acropora D 共生蟹一樣會清角上D微生物~~~尤其係red spider mite!

halophila 發表於 2012-7-9 22:53
好多魚友誤解黃蟋蟀會咬SPS D花~~~正如你所講--查實黃蟋蟀同Acropora D 共生蟹一樣會清角上D微生物~~~尤其 ...

我都曾經養過件啡角, 件角在生果陣, 共生蟹同黃蟋蟀都生活得好好, 見黃蟋蟀咬角表面的食物時, 角d花連縮都無縮, 應該件角係完全適應黃蟋蟀的存在, 後來件角死了, 共生蟹同黃蟋蟀都活不了 !
FOT 火公53個月, 日蝕蝶39個月, 丹麥吊35個月, 紅眼仙27個月, 雙印龍13個月, 石美人13個月, 火焰仙10個月, 珊瑚美人1個月, 青魔1個月

我有條黃蟋蟀已養超過半年~~~食片糧的

片糧都得 真係要睇個性

論壇元老

pukaka 發表於 2012-7-10 23:31
片糧都得 真係要睇個性

師兄,我1個月前再買過兩條黃蟋蟀,
兩條都唔食野餓左一排,而家有一條開左口食碎糧無食到,
仲開始肥番少少,可以一試!

tonitse0428 發表於 2012-8-9 23:14
師兄,我1個月前再買過兩條黃蟋蟀,
兩條都唔食野餓左一排,而家有一條開左口食碎糧無食到,
仲開始肥番 ...

一個月唔食都得? 你個缸係唔係有其它野佢食?

論壇元老

無架,FOT...
餓到個肚凹左...
所以有一條餓死左
好彩另一條肯食野

我有2條,食片糧