海水領域 SeaFishZone

樓主: KM.Ricky
打印 上一主題 下一主題

夢境般 [複製鏈接]

KM.Ricky 發表於 2016-5-21 12:59
C兄!我仲係新手所以想問下 乜野係N-CYCLE?同埋如果我加硝化菌會不會好D?我之前養咗水2個幾禮拜先 ...

n-cycle已經有ching另一個帖答左你, 我都唔長氣. 簡單d講, 即係n-cycle未行完, 魚既大小2便會毒死自己. 你2星期就加魚, 依家已經有10條魚, 真係超晒標. 養水起碼要個幾2個月, 等個缸瀑藻->藻發白->全換水先叫行完. ching們比你既建議, 前提係expect你已經行完n-cycle.  建議你上網睇多d資料, 有返個開缸既概念會好好多. 玩咸水最重要係耐性和時間, 新缸買左好多人都想即刻加魚整靚佢, 但唔等個n-cycle行完就猛加魚, 個缸永遠只會一直爆藻和死魚. 建議你拎返d魚出黎, 等個n-cycle行完, 你再慢慢逐條魚加返入缸, 唔急得架.

lilyme 發表於 2016-5-22 15:52
n-cycle已經有ching另一個帖答左你, 我都唔長氣. 簡單d講, 即係n-cycle未行完, 魚既大小2便會毒死自己. 你 ...

明白,C兄我受教!一日都係一知半解,所以就睇RedSea 個網站介紹佢呢款缸,話咩最好嘅海水缸,不過我係新手,所以無知格評論呢個缸好定唔好,但睇佢介紹話呢個缸養水兩星期之後就可以加佢D元素同魚同珊瑚了,所以我亦都盡信。

再加上我唔用活石原因又係因為聽人講而自己唔深入了解,所以選用左法國嘅一款養菌做境石,叫P牌嘅人造生物石,所以我完全冇用活石的∼∼∼依加真係仲未知有用定冇用∼∼凈係石頭都成2千蚊⋯⋯唉!依加唯有一步一步慢慢嚟。總之多謝C兄你的意見。

有C兄你們全部真好!有論壇真好!!。  Thank u all