請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 7275|回復: 18

新手開缸三個月 [複製鏈接]

開左IQ5缸約三個月,暫時死了兩件珊瑚,魚反而冇死,暫時最滿意底層果件紅色花,亦都係全缸最貴,$200
起初隔日換水,現在一個月換三份二水應該都OK...

ching可以分享一下用左咩器材?

講器材就失禮,IQ5 套缸包既蛋分同燈,個潛水泵冇要,換左501(之前玩淡水剩)

係咁多喇

剛買左iq5,請問原廠蛋分點樣放架,套裝得水泵沒有氣泵,蛋分洗唔洗駁野架,佢個套裝又無跟,救命

慢慢黎,蛋分放在格內要博氣泵,我冇用跟缸個潛濾,流量太細做唔倒造流效果,買左個二手511當造流

要連氣泵,平平0地就我圖果隻,好D就買德國 (如果你要圖中氣泵30蚊比你,因為我換左德國果隻靜好多)

玩左幾個月暫時冇大問題.咁耐係死左兩條小丑,有D想換魚比左人,三件珊瑚,依家果兩條好開胃一放糧就搶食

保養我就每兩星期換約2L水,因為缸細,唔駛5分鐘,約兩個月換3份2水

有無用水冷?

eddi 發表於 2016-6-22 22:04
有無用水冷?

有買,set 左三十度自動開降倒4度,但係我個缸出面32度,我缸水都係29.7度,唔知點解

可能我住得比較高

我都想買個靜啲既氣泵呀,日本好還是德國好?請問師兄隻氣泵牌子係咩呀,仲有個水泵可以換邊隻放得落呀,我試過買過另一隻,放唔落之余條喉又唔啱,師兄可否影埋個水泵點駁個樣黎睇呀?用唔用到原廠條水泵喉同接頭?我都想換呀,水流真的很弱,感激不盡

個水冷機要幾錢左右架

Hn84325 發表於 2016-6-23 16:11
個水冷機要幾錢左右架

二百幾 淘寶貨,不過個火牛勁熱,我都驚驚地

Hn84325 發表於 2016-6-23 15:44
我都想買個靜啲既氣泵呀,日本好還是德國好?請問師兄隻氣泵牌子係咩呀,仲有個水泵可以換邊隻放得落 ...

氣泵梗係德國好啦,我研究過,市面冇個潛水泵又夠力又0岩IQ5用

氣泵搏落旦分氣石位度

保留原裝個咀將511出水搏落去.

唔該晒呀,想問下iq5不是已經有過濾嗎?係咪唔一定要加濾桶

Hn84325 發表於 2016-6-24 22:36
唔該晒呀,想問下iq5不是已經有過濾嗎?係咪唔一定要加濾桶

佢本身已有個倉比你放濾材,我加多個濾桶D水清D.

Thanks

想問下個蛋分啲泡泡只去到氣木既高度係正常嗎?我見啲泡泡無去到上面個盒仔度唔知係啱唔啱呀

Hn84325 發表於 2016-6-25 01:27
想問下個蛋分啲泡泡只去到氣木既高度係正常嗎?我見啲泡泡無去到上面個盒仔度唔知係啱唔 ...

你係咪氣泵開得細或水位低呀?

水位應該唔會低呀,氣泵可以較大細的嗎?響個灰色接駁位較還是氣泵有個制呀?

德國氣泵M2K3個流量咁大唔係話大魚缸先用的嗎?魚鋪人話我個缸咁細叫我買第2隻呀

有得較大細的