海水領域 SeaFishZone

查看: 3122|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

水冷機好重要 魚死因不明 [複製鏈接]

樓主
近日大溪地火鳥 火鳥同大帆古b都唔遊水 一直伏係沙到唔多游點算  我估因為我張魚缸放陽台位 太陽直接照射 我24 18 24缸如果想買個水冷大約幾多錢for 168L水 謝謝ching 回覆 大溪地火鳥同一條大帆都無啦啦死。 傷心

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

沙發
如果個缸可以被陽光直接照射,我建議你先搬位
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

板凳
約160L水唔係多,一般水冷對應多一賠水量就可,但你要留意因為你所放的位置非正常室內環境估計,所以你要預算制冷時間比一般情况耐同着機時間密同長

地板
搬唔到…… 謝ching 們回覆

有陽光照到問題都幾大問題。
首先請你查查水溫,正常無水,魚缸水溫應該低過室溫。喺日光照射完結時check check你個水溫睇下高左幾多,你就可以知道魚死關唔關日照升溫事喇,我估三十五度或以上都夠熱死珊瑚魚。加水冷,正常都要預雙倍水量,你再加埋日照問題,我真係唔肯定要點計;不過你喺室外,粗粗地大陸機都應該無問題,或者二三千都可以。
不過長遠呢講,搬唔到缸都起碼要做啲嘢。喺露台位就試試先幫個缸加遮蔭先,加蓬又好、拉遮光布又好,總之唔好尤佢唔理。因為陽光都會導至爆苔同綠水等問題,影響水質同外觀,呢樣就加水冷都無用。

C HING,加個窗廉或搵野姐一姐..再加部海利或TECO水冷..
收二手幾佰至1500.
新既2XXX-3XXX都有部

太陽全日直射唔多惦, 加塊窗簾遮下啦. 水冷唔同牌子型號有平有貴, 海利最經濟..