海水領域 SeaFishZone

查看: 9056|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

另一魚疾一問 (白點嗎?) [複製鏈接]

樓主
新魚受壓,尤其吊魚好敏感,捉出來Q下等佢定左先,我自己就馮新魚都Q微量銅確保殺白點,但各師各法,銅可救魚亦可殺魚,下藥不當就殺多於救,慎落

沙發
加瑪迷 發表於 2016-3-5 20:26
落黃粉,甲基藍浸過夜可以嗎?

甲基藍唔建議浸過夜,因自己少用,比唔到意見。
上野黃粉係可浸過夜Q,藥性較柔。
如真係唔放心怕白點潛伏魚體,要隔離Q,用銅少於一半建議分量(唔好貪平用什嘜銅,至少都seachem), 先對水對溫才好過缸,可浸過夜,每日換水,Q至少一星期。
銅係毒藥,宜少不宜多。
以上純屬個人經驗,並非主流做法,但過往隔離中甚少死魚或日後有白點(主缸中絕食成仙例外)。因我個係瑚仙缸,有白點就好大鑊,所以新魚一定要清到乾乾淨淨先比佢游主缸。

補充內容 (2016-3-6 04:21):
補充:Q魚時最好同時落埋清水劑來保護魚膜及減壓

板凳

似白點,有唔妥就先捉佢出來另一缸/桶隔離,避免漫延至其他魚。吊魚好敏感,如佢定左觀察後仍繼續惡化的話,就要落藥了,切記落銅寧少莫多

地板
希望你能渡過此劫,keep住update