海水領域 SeaFishZone

樓主: oh08yeah08
打印 上一主題 下一主題

痛... [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 論壇元老

Lewis_Lo 發表於 2012-6-27 00:04
長期打氣, PH會低

係? 咁PH低會點架? 會唔會引起我今之呢個情況出現架?

水乃魚的生存依歸, 我們花了多長時間才得一缸讓魚魚賴以為生的水, 一旦破壞了, 通常很難在魚死清之前可以糾正, 所以才給它一個名字叫做反缸, 要救魚, 除非有另一缸可以搬魚過去, 或有魚友可以幫手代養一陣, 才有生機 !
FOT 火公53個月, 日蝕蝶39個月, 丹麥吊35個月, 紅眼仙27個月, 雙印龍13個月, 石美人13個月, 火焰仙10個月, 珊瑚美人1個月, 青魔1個月

咁咪積係實死

add oil

oh08yeah08 發表於 2012-6-27 00:27
係? 咁PH低會點架? 會唔會引起我今之呢個情況出現架?

我不太清楚, 聽CHING講PH低會容易爆身
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

論壇元老

學師仔一名

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

eddie330 發表於 2012-6-27 11:39
睇到師兄..呢個case..我都好驚下..
我上星期都見到有魚擦身..
之後..即換水..再落小小銅好好彩咁冇乜點見 ...

我唔驚,我每次都落70~90ml。
反缸屎哂咪唔養囉!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

Goldenjoe 發表於 2012-6-27 00:41
水乃魚的生存依歸, 我們花了多長時間才得一缸讓魚魚賴以為生的水, 一旦破壞了, 通常很難在魚死清 ...

所以golden 兄唔建議換水~

我跟左佢呢套..
唔Q唔換水~少餵食~

魚襟玩好兔多

iphone5 發表於 2012-6-27 12:54
所以golden 兄唔建議換水~

我跟左佢呢套..

修正, 唔係唔換水, 係將一星期打算換水的量, 除7然後日日換, 換水量少, 魚魚就無需要經歷水質的急速改變, 就唔會出事 !
FOT 火公53個月, 日蝕蝶39個月, 丹麥吊35個月, 紅眼仙27個月, 雙印龍13個月, 石美人13個月, 火焰仙10個月, 珊瑚美人1個月, 青魔1個月

最佳新人 活躍會員 熱心會員

魚缸負荷失衡,加上用藥失誤所致,每日少量換水,可慢慢恢復正常.

論壇元老

oh08yeah08 發表於 2012-6-26 12:14
謝謝你的分享,今次真係上了好貴既一課,好貴唔單只金錢,仲有好多心機時間。
我會繼續努力,海魚太靚太 ...

努力加油...十卜..十卜你

TDC殺菌,亦殺缸中各種有益菌
師兄之前已經feel到反反地,一落TDC殺埋部份菌有乜辦法唔反喎
應該要少餵加菌打大氣密密換少少水,搞返好缸水先,d魚養順左其實好頂得下,除非人為加速。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

Goldenjoe 發表於 2012-6-27 13:05
修正, 唔係唔換水, 係將一星期打算換水的量, 除7然後日日換, 換水量少, 魚魚就無需要經歷水質 ...

我改良左你個方

我直頭唔換~ 水越來越靚

但棉次次全新換仲靚

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

光頭仔 發表於 2012-6-27 12:10
我唔驚,我每次都落70~90ml。
反缸屎哂咪唔養囉!

係咪架?唔養?!

論壇元老

學師仔一名

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

G-force 發表於 2012-6-27 16:27
係咪架?唔養?!

我都好彩未試過,答唔到你。
如果唔好彩真係................................

論壇元老

魚太多,爆loading,加TDC殺死消化細箘,令至反缸,95l水,1O條魚細魚就夠喇
美法,一幢,皇帝×2,澳洲仙,太后,藍仙,火焰,檸批,石美,天王仙,馬

iphone5 發表於 2012-6-27 16:15
我改良左你個方

我直頭唔換~ 水越來越靚

唔換水...只換棉? 真唔真係? 咁都得?
CHING點setup呀?

吾換水?:\
睇佢養咩魚先啦

oh08yeah08 ching , 加油再黎過

ctw1992 發表於 2012-6-27 22:00
吾換水?:\
睇佢養咩魚先啦

謝謝ctw1992 CHING
而家準備重新黎過。