海水領域 SeaFishZone

樓主: oh08yeah08
打印 上一主題 下一主題

痛... [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 論壇元老

樓主
...

沙發
上星期發現缸內有魚擦身Fing頭,跟手換水,再觀察。發現情況冇改善,再捉出黎過淡水,無發現。再過一日,決定落TDC,落左指示的一半份量。之後。。。兩日。。。共死左7條魚
而家仲有6條,情況唔樂觀,我估應該被TDC毒死。

板凳
蜜柑妹妹 發表於 2012-6-25 17:43
係咪本身買番黎內臟已經受損??我以前有條黃仙都係咁,死左個身有紅色透出黎,睇番舊post先知係內傷

相中的魚全部都養左半年以上,小丑和藍吊年半了。我諗應該唔係番黎內臟已經受損。
不過擦身Fing頭的情況是我落完吸銅錦之後出現。發現後已經把吸銅錦抽起,即時換一半水。
但擦身FING頭都冇改善,我先決定落TDC。落完之後。。。

地板

多謝咁多位CHING為此事作討論和分析。
我想補充一點,在未落藥前一個半月,我加了一條魚(灰仙B),佢買番黎之後兩三日就死了,就開始有死魚D情況 (灰仙 > 藍咀B > 火焰仙 > 虎皮仙)。起初我只是以為自己爆loading (因為小弟只是18吋缸80L水左右,養了16,17條魚)。所以冇理會,只是換密小小水。直至兩星期前開始發現,有魚擦身FING頭,到上星期差不多成缸魚都有相同的情況出現,藍吊仲收埋口。所以到上星期尾先過淡落藥。我都估唔到過淡落藥會加速左牠們死亡。(灰仙皇 > 啤梨 > 虎紋仙 > 小丑 > 藍吊 > 石美人 > 澳洲仙)
我承認過淡落藥太急了,我會為此事檢討反思,下次會更加小心,唔會懂得唔好心急。
這次真是一個好好的教訓...
現在餘下六條魚 (黑丑, 黑背心, 藍咀, 西非仙, 藍面B, 藍圈),已經用桶養住先,每日換水,唔敢再用藥。不過態麻麻地,但擦身FING頭情況小左,希望佢地頂得住啦。
我會再接再厲,謝謝。

咸魚佬 發表於 2012-6-26 11:52
上次我的魚..擦身FING頭淨落這隻殺菌水,隔日落OK喎!

我都係落呢隻呀? 不過我就....

Lewis_Lo 發表於 2012-6-26 11:21
Ching 加油
小小分享: 小弟試過好多次同時落銅, 抗生素及TDC 並keep一段長時間.
如有白點keep 0.5ppm 銅 ...

謝謝你的分享,今次真係上了好貴既一課,好貴唔單只金錢,仲有好多心機時間。
我會繼續努力,海魚太靚太好玩了,我係唔會咁易放棄架。
再次謝謝今多位CHING們。
不過首先係要重新攪番好D水。
我想問,我係唔係應該重新黎過會好D?

Lewis_Lo 發表於 2012-6-26 12:53
Ching,
請問係咪落完tdc冇打氣?

我長期都打細氣架?落左藥有教大氣架!

redtiger188 發表於 2012-6-26 13:19
個程放同我相似,我係將魚缸d水換曬所致佢地出現擦鰓抽筋呼吸喼速直到頂唔順死亡你個心情我好明白 ...

CHING,你死左幾多條呀?可唔可以又詳細講下你的情況,讓我可以給收下經驗呀?

sssyyysss 發表於 2012-6-26 13:52
18吋缸80L水,你有冇計錯數呀,再計多次啦

18 x 18 x 19.... CHING可否幫忙計下, 唔該.

redtiger188 發表於 2012-6-26 13:43
今晚回家唔知死幾多己死一美法巴法仲有雞心美灰耳班東非紫月雪印西非正在等死中係診証室有我的慘放

CHING, 你傷忙都唔小wor...

CHING們,今晚放工番到屋企,餘下六條魚有三條還有FING頭沖水的情況,無擦身因為冇石比佢擦。我而家應該點做好?

Lewis_Lo 發表於 2012-6-26 18:43
18 x 18 x 19inch, 有97升水(45x45x48cm / 1000).
請問落咗幾多tdc, 可否post張魚缸相及過濾係統 ...

LEWIS CHING,我落左8mL左右 TDC啦。

silversilver108 發表於 2012-6-26 22:13
應該想反缸

係唔係因為我落TDC份量出左問題而反缸? 咁我而家餘下的魚應該點處理好? 我唔敢再落藥了.

redtiger188 發表於 2012-6-27 00:24
澳洲仙同籃文

Lewis_Lo 發表於 2012-6-27 00:04
長期打氣, PH會低

係? 咁PH低會點架? 會唔會引起我今之呢個情況出現架?

iphone5 發表於 2012-6-27 16:15
我改良左你個方

我直頭唔換~ 水越來越靚

唔換水...只換棉? 真唔真係? 咁都得?
CHING點setup呀?

ctw1992 發表於 2012-6-27 22:00
吾換水?:\
睇佢養咩魚先啦

謝謝ctw1992 CHING
而家準備重新黎過。

jm2011520 發表於 2012-6-28 12:35
大家好似忽略了一點,請問楼主係米用厠所水?用厕所水分分鐘一獲搞掂,其實魚最忌就
係 ...

唔係呀...我唔係用厠所水架!!! 我開鹽架!!! 不過都...

redtiger188 發表於 2012-6-28 07:52
你d魚全軍覆沒?我仲有幾條危殆中

未呀...六條都仲係道...不過FING頭依舊...狀態依舊...餵兩三餐先食半餐...