海水領域 SeaFishZone

查看: 3603|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

白點蟲突然不見了? [複製鏈接]

樓主
前幾日我有條蕃茄成日都身點 多到好誇張
以為佢就死 但唔知點解佢慢慢甩曬白點 而家連1粒白點都無
仲好活潑搶糧 有無師兄知點解會甘?

沙發
白點蟲生存過程
卵 > 出世並於水中浮游等宿主 > 等到宿主就上魚身並持續成長 > 成熟期(人既肉眼睇得見) > 成熟後開始進行繁殖 所以脫離魚身 > 在水中分裂 1分2 2分4 4分8 > 卵 > 無限LOOP

所以師兄你見到冇哂白點係因為佢已經成熟 要開始繁殖 唔落藥  條魚好快打柴

板凳
麻煩曬 我撈起曬d魚 甘缸入面既卵會唔會死曬或者會唔會寄宿系生物石到?

地板
iamschx5 發表於 2015-11-20 11:25
麻煩曬 我撈起曬d魚 甘缸入面既卵會唔會死曬或者會唔會寄宿系生物石到?

空缸run超過1星期   絕對安全就2星期  期間缸中不能有任何有骨生物 (蝦 螺諸如此類可以留底)

最快兩星期做法,捉起哂所有魚,每日ab 桶,主缸分兩日50%換水(行1010),升溫過30c,乜藥都唔洗落,確定所有魚健康就加鹽正常溫度落主缸