海水領域 SeaFishZone

樓主: tommy2leung
打印 上一主題 下一主題

新手提問~~~~~ [複製鏈接]

tommy2leung 發表於 2015-12-4 14:38
6星期左右
基本上每3~4日換20~30%水
未全換水

養完2個月水?

延繼之前魚缸擴充串聯的問題
我打算是把部份舊缸生物石及水放入去(當然要加新生物石)
之後串聯兩個缸
養多一個星期水左右就放D葡萄藻之類下去
定係葡萄藻可以一開始就一齊養水?

kwan88a 發表於 2015-12-4 14:42
養完2個月水?

養左6星期水左右

tommy2leung 發表於 2015-12-4 14:52
養左6星期水左右

⋯⋯⋯,你好以唔明白⋯⋯,養水期間(2個月唔好換水),你換左水就唔叫做養水啦— —

kwan88a 發表於 2015-12-4 15:02
⋯⋯⋯,你好以唔明白⋯⋯,養水期間(2個月唔好換水),你換左水就唔叫做養水啦 ...

因為Red Sea 的Reef Mature Pro Kit 寫要換水.......
而那些藻又很奇異地只在藻缸中生長
主缸只在生物石上有小小.......

其實養水主要目的是把氨, NO2, NO3, PO4 等"毒物"降低
同埋在濾材和生物石上養好硝化菌吧

tommy2leung 發表於 2015-12-4 15:16
因為Red Sea 的Reef Mature Pro Kit 寫要換水.......
而那些藻又很奇異地只在藻缸中生長
主缸只在生物石 ...

而家你係養咸水魚唔係淡水魚呀,咸水魚係2個月都唔可以換水,換左水就唔該你重新養過水啦,好以有人話過養水期間唔好加魚,你自己爬多D文啦

kwan88a 發表於 2015-12-4 15:20
而家你係養咸水魚唔係淡水魚呀,咸水魚係2個月都唔可以換水,換左水就唔該你重新養過水啦,好以有人話過養 ...

文我爬了但太多不同版本了
那以下終合我爬文的養水流程正不正確?

砂, 生物石清洗好放入缸
在過濾加黑白棉, 珊瑚骨(用作濾材)
加水
開過濾不開化氮開水冷/暖管
開燈
等到藻類白化, NO3近0
清理活石,魚缸,全換水
養水完成
之後
加新水
開過濾開化氮加藻缸加豆機(如要)
再等幾日NO3仍然Keep倒近0再放生物

養水其間不用開化氮?
藻缸是養水完成再加?

tommy2leung 發表於 2015-12-4 15:54
文我爬了但太多不同版本了
那以下終合我爬文的養水流程正不正確?

你要爬文就係呢個網站到爬文⋯,

養水通常多小天會開始見倒藻類生長?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

換水會推慢過程.但一樣會行.
唔駛理咁多.NO2係0都只係一個指標.就算係0唔代表你咩魚都養到,
兩.三個月已可養D粗魚.  粗既仙魚如藍紋幢都OK..

但細仙同牒魚就要等下了.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2015-12-17 14:18
唔駛理咁多.NO2係0都只係一個指標.就算係0唔代表你咩魚都養到,
兩.三個月已可 ...

我係wingk960 發表於 2015-12-17 14:18
兩.三個月已可 ...

更新狀況
生物放在水桶養(有掛濾,化氮,加溫,生物石一件)
添置了一個24"x12"x14"背濾
現在24"x12"x14"背濾(主缸)+12"x12"x13"方缸(藻缸)一起重新養水
連結方式:水冷機水泵由主缸泵水去藻缸, 藻缸虹吸回主缸
主缸有化氮, 白綿, 珊瑚骨
藻缸有白綿掛濾(之後會把水桶的化氮, 生物石裝回這邊)
燈光: 主缸 ZA1201, 藻缸 藍白LED

主缸有生物石4件(2新2舊), 底砂
藻缸有生物石1大(新)1小(舊), 底砂

按照 Red Sea Reef Mature Pro Kit 養水
昨天第4天有見倒石上有些啡色疑似藻類的東西