海水領域 SeaFishZone

樓主: accp220
打印 上一主題 下一主題

我諗我個缸應該有白點虫.....可以點医﹖ [複製鏈接]

樓主
師兄係FOT點解唔要銅藥一炮過搞掂佢
我見師兄個精品缸又冇珊瑚, 直接落銅藥搞掂佢啦  白點真係濕濕碎
我個人就用POINTEX 我一有白點用左佢唔洗一個星期就搞掂哂

沙發
accp220 發表於 2015-11-6 20:34
師兄,怕會破壞個過濾系統,同會否殺死哂缸內硝化細菌?

POINTEX傳說比較溫和   唔敢擔保你一定唔會殺到硝化細菌
我用左POINTEX 3個月   中途冇補過硝化細菌   而且一鋪清哂白點袋
以上言論只限pointex  因我只用過pointex醫白點  萬試萬靈

板凳
師兄做咩無啦啦落TDC   TDC係醫爛肉架喎
白點落TDC冇用

地板
我都試過fing頭 刷鰓  不過問過其他師兄們
白點都有機會係fing頭刷鰓  之後我大換水  落pointex   一個星期後就冇事
依家枝TDC真係擺向到純粹看門口

加油! 零傷亡!  咁多條精品椅要加油大步攬過

accp220 發表於 2015-11-13 23:04
請問有沒有師兄試過用pointex 既reef life?
效果好嗎?是否不用落銅?但有銅既治白點功效?

拿 我詳細講下啦  我向轉FOT之前都係玩RT
果陣玩到咁上下無啦啦白點大爆發  成缸白點仲要好勁果隻
最後我用左Polyp medic既珊瑚白點藥  買果陣店員同我講 因為隻藥冇銅 對魚同珊瑚都無害  所以要份量加大先有成果
結果我份量X2咁落 落左一星期冇效果  死左幾條魚(白點殺既)  珊瑚真係冇事既
之後我見冇效 X3咁落  落左成個月  一樣冇效果  魚-死哂(白點殺既)  得番D珊瑚
之後我嬲得濟  直接賣唒D珊瑚轉FOT   有咩事就直接POINTEX落銅  每次都4日左右搞掂哂d白點
所以我認同網上既一句話: 依家市面上仲未出現一種冇銅而肯定100%殺得死白點既白點藥

師兄 我係你我就換50%水  之後打大氣 落菌 一至兩日後就POINTEX落足一個療程
藥到病除

accp220 發表於 2015-11-17 20:06
謝謝師兄!今日又換咗40升水⋯⋯落兩蓋硝化細菌

提醒一下師兄  可能師兄都知
pointex 同 硝化菌都好搶氧
安全起見一定要打大氣

accp220 發表於 2015-11-18 09:26
師兄,多謝提醒,我落硝化細菌時,無打大氣....怕唔怕﹖因見魚又無咩事....

打大氣既原因係 藥(TDC / POINTEX / USA殺菌水)都要一定程度既氧氣  之後硝化菌又需要氧氣去繁殖之後師兄D精品又要呼吸氧氣   3樣一齊就會叫做搶氧  所以要打大氣
師兄見D魚冇事可能師兄個上水泵同化氮夠力夠氣供應  不過為免夜長夢多 都係加多個泵打番個大氣安全少少

accp220 發表於 2015-11-18 09:32
今天魚兒情況報告﹕

雞心前天返大海後,換了兩天水,每天換兩筒水(40升),

相信白點既生殖過程師兄都知  師兄見到退得七七八八係因為佢地進入左繁殖期  都脫離魚表 去到缸底分裂  所以如果冇落藥去清 就一定仲向到
見師兄你已經換左次水  又落左菌   應該可以落銅藥(都係果句 推介POINTEX 藥效溫和 而且完左療程唔需要吸番銅)
每隔日落1次  通常情形下落3次已經唔會再見到有白點 不過都一定要做哂成個療程  共13日 落7次 就完滿解決

師兄唔遲得喇 你D白點只會愈黎愈多  襯師兄D精品仲頂得住有態又肯食野就快D落藥解決
如果遲下D白點多得濟生到上鰓就玩完