海水領域 SeaFishZone

查看: 3241|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

上水喉 選擇 [複製鏈接]

論壇元老

樓主
2難,唔知大家會點簡?   泵係pj8000

1) 缸內 6分喉直上 主缸 ,壞處預期有d 頂泵,但上手已開6分洞,無得救

2)  新加1條1寸 兜 缸後上,壞處 係彎位比 6分直上多, 驚咁做得不嘗失

3) 上水泵至 缸內6分洞前就 T 1條出黎返去頭倉 ,1來無頂泵 2來 過濾多次

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
8000泵用6分喉上水無問題
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

板凳

地板
自己再改1寸哪

我用PJ9000 用6分上水,一出三,無頂泵,最緊要唔好用蛇仔喉出水就可以

論壇元老

arfaifai 發表於 2015-10-15 12:53
我用PJ9000 用6分上水,一出三,無頂泵,最緊要唔好用蛇仔喉出水就可以

扁咀得唔得?

其實頂泵有咩地方睇得出?

dicky826 發表於 2015-10-15 12:57
扁咀得唔得?

其實頂泵有咩地方睇得出?

個泵有震動

用扁咀就一出四

論壇元老

arfaifai 發表於 2015-10-15 13:10
個泵有震動

用扁咀就一出四

咁試下 用6分睇下  點先~
thxxxxxx

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

可以考慮將直角曲位,用兩個45度曲取替,咁就唔會驚頂泵
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

ybkwok 發表於 2015-10-15 15:50
可以考慮將直角曲位,用兩個45度曲取替,咁就唔會驚頂泵

你指 6分定 1寸?

行外圍1寸既話 唔夠位行 2個45曲

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

dicky826 發表於 2015-10-15 16:18
你指 6分定 1寸?

行外圍1寸既話 唔夠位行 2個45曲

其實用6分又好,用1寸又好,上水泵直上缸頂果個位,同其他直角位,轉左兩個45度曲,頂泵問題可以解決
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

暫時 試左 1 出2 (無扁咀) ,力度比預期 細好多

之前既擔心多_魚。