海水領域 SeaFishZone

查看: 6026|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

藍十字 跟用量 定 減半? [複製鏈接]

論壇元老

樓主
本身條魚有 白點,都成個星期都未返大海

尋晚100 水用3ml ,今朝就香左…

建議用量1ml 對40L 水 ,我用多左dd者....

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發
哈...你跟佢份量,死得..
係要加倍份量就得.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

論壇元老

板凳

地板
手術成功,病人死了!

論壇元老

arfaifai 發表於 2015-9-18 15:09
手術成功,病人死了!

唔醫都好地地~

我用16滴對40升水連落5日、白點冇晒、好安全,無需惻銅劑!

論壇元老

calvin 發表於 2015-9-18 16:49
我用16滴對40升水連落5日、白點冇晒、好安全,無需惻銅劑!

咁似乎唔跟建議用量喎~

連落5日應該超過0.5 ?

跟份量落兩次等14日喎老細

dicky826 發表於 2015-9-18 17:09
咁似乎唔跟建議用量喎~

連落5日應該超過0.5 ?

我唔肯定超唔超過0.5、因小弟冇用check銅劑、但我用自己呢個方法用過好多次都有效ko晒D白點

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

你缸水有環,有器材,重有魚
所以水量未必正確
跟足會死硬
照建議份量減半,之後慢慢加
落其他藥都係咁
返工冬眠放工失蹤善良熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 優秀版主 論壇元老 開網功神

其實佢建議用量係分兩日落,已經減左半,仲減半落?
如果pm左無回復,請見諒,可能睇完忘記左,再pm就可

最佳新人 活躍會員 熱心會員 優秀版主 論壇元老 開網功神

好多時係太遲醫引致死魚,落藥只不過係病情太重,加速死
主因是病,不是藥
如果pm左無回復,請見諒,可能睇完忘記左,再pm就可

論壇元老

阿峻 發表於 2015-9-18 23:12
好多時係太遲醫引致死魚,落藥只不過係病情太重,加速死
主因是病,不是藥

唔該師兄

正常落藍十字應該唔會死魚,我試過好多次,一般致死都係因為落過量,或者太遲落

總有人唔信..跟足佢份量.再加遲落.
自己搵黎攪.死左又瀨第D問題.
我273升水.我落左30ML.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2015-10-1 00:12
總有人唔信..跟足佢份量.再加遲落.
自己搵黎攪.死左又瀨第D問題.
我273升水.我落左30ML.

我380升水,落左50ML先至接近4多少少,14日後白點冇晒。

wahwah 發表於 2015-10-1 13:12
我380升水,落左50ML先至接近4多少少,14日後白點冇晒。

冇錯喇.E個係事實..你跟佢份量.就有排未夠指標.