海水領域 SeaFishZone

查看: 11283|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

管葵 [複製鏈接]

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

樓主
管葵
水溫:24-28度
水質要求:低
光度水流:暗至中光、細至中流
侵略性:高
簡介:需要餵食同較大空間生長
附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?立即註冊

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

沙發
做人不應損人利,出言不應帶刀劍,
犯錯不應不悔改,緣盡不應徒傷神,
求名不應賣良知,求利不應存心黑,
樂命不應太自我。

板凳
請問是否要餵葵糧?還是一般珊瑚糧都可以?謝謝!

地板
今日見X佳有得賣!

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

Mikekan 發表於 2014-2-15 19:40
請問是否要餵葵糧?還是一般珊瑚糧都可以?謝謝!

魚糧都得
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

好易養,又靚,餵佢時又有互動。水質要求低。
我餵紅蟲/魚肉/蝦肉,養左兩年。

charles_cmh 發表於 2014-2-16 00:46
好易養,又靚,餵佢時又有互動。水質要求低。
我餵紅蟲/魚肉/蝦肉,養左兩年。

Ching 管葵放落石時 ,會否自己走.........?

初入缸會移動,但通常唔走。
可放佢入沙底,只露出管口向上。
一個星期餵一次四、五條紅蟲。如果d鬚短左就餵多d。
d鬚隨水流飄,好靚,不過好毒,四圍燒。
珊瑚魚識得避佢。
有次o係碼頭釣到條魚仔,放落缸唔識死,俾管葵燒一下即刻反肚,成個鐘之後先郁得返。

charles_cmh 發表於 2014-2-16 01:07
一個星期餵一次四、五條紅蟲。如果d鬚短左就 ...

我有塊石有幾個洞 , 吾知可吾可以將管葵插落去.......

Yes, 我而家都係做緊呢件事

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-2-15 21:19
魚糧都得

謝謝師兄

edlsang 發表於 2014-2-16 09:41
我有塊石有幾個洞 , 吾知可吾可以將管葵插落去.......

師兄,我試咗,唔得,條管葵由石的另一邊走咗出去

charles_cmh 發表於 2014-2-16 01:07
一個星期餵一次四、五條紅蟲。如果d鬚短左就 ...

我剛放三條管葵入缸,已經有兩條吊中招,好彩無咩大礙。爾斑吊衰口多,燒到個咀,週圍標,籃吊又比佢燒白咗一邊面

edlsang 發表於 2014-2-15 21:06
今日見X佳有得賣!

係!我都買咗,算平了

Mikekan 發表於 2014-2-16 15:29
師兄,我試咗,唔得,條管葵由石的另一邊走咗出去

Oh ......

Mikekan 發表於 2014-2-16 15:34
我剛放三條管葵入缸,已經有兩條吊中招,好彩無咩大礙。爾斑吊衰口多,燒到個咀,週圍標,籃吊又比佢燒白 ...

咁恐怖 ,咁都係咪試了 !

Mikekan 發表於 2014-2-16 15:34
我剛放三條管葵入缸,已經有兩條吊中招,好彩無咩大礙。爾斑吊衰口多,燒到個咀,週圍標,籃吊又比佢燒白 ...

你個缸係咪好多成員?

都有十幾廿條,40寸RT

Mikekan 發表於 2014-2-17 11:38
都有十幾廿條,40寸RT

D 魚好番未 ?

edlsang 發表於 2014-2-17 14:41
D 魚好番未 ?

好返哂了