海水領域 SeaFishZone

查看: 4261|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

RT缸凈養LPS同腦 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

樓主
RT 缸凈養LPS 同腦
滾豆,通粉等有需要用嗎?
NO3, PO4 就靠呢哋攪得掂嗎?
謝謝。

最佳新人 論壇元老

沙發
唔同玩法, 無話需唔需要, 可以用, 亦可以唔用. 正確咁開缸有耐心D, 到缸成熟後, NO3,PO4都唔會係問題. 所以你有時會聽到D魚友話從來都唔CHECK NO3,PO4.

板凳
我用吸 PO4 西米, 加 Matrix 石仔吸 NO3, 開缸兩個月由高位 PO4 0.25 去到 0, NO3 25 去到 <5

地板
linclinc33 發表於 2015-9-8 12:50
我用吸 PO4 西米, 加 Matrix 石仔吸 NO3, 開缸兩個月由高位 PO4 0.25 去到 0, NO3 25 去到

師兄,,甚麼西米,石仔
真係唔識
要用反應器推的嗎?
謝謝
話時話,LPS 同腦係咪要餵的(即係對光的要求相對較低)
對不?

jay 發表於 2015-9-8 23:29
師兄,,甚麼西米,石仔
真係唔識
要用反應器推的嗎?

西米,石仔,因為唔想賣廣告所以咁叫, 我PM你

Q: 要用反應器推的嗎?
A: 要求大水流經過, 不一定要反應器, 要睇你個缸 setup, 濾桶, 沙缸都可以的

Q: LPS 同腦係咪要餵的
A: 係要餵的, 要佢大得快, 最好直接餵食

PM收到了。謝謝。
最初以為師兄講石仔係指弗石桐添。。

想問下。。。鈕扣要餵的嗎?

jay 發表於 2015-9-10 23:56
想問下。。。鈕扣要餵的嗎?

要的!

linclinc33 發表於 2015-9-11 12:38
要的!

咁係要餵哋乜既呢?
謝謝。

補充內容 (2015-9-16 21:08):
PLEASE....