請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: 司空火兒

極限之作 [複製鏈接]

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

sung 發表於 2012-8-29 02:49
師兄可吾可以話比我知你D水既鹽度是多少呀,,謝謝!!

1.020

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

tonitse0428 發表於 2012-8-29 07:57
而家啲魚仔大成點呀?

3個月既魚仔大約2.5CM-3.5CM

論壇元老

Impressive

論壇元老

多謝師兄!!我個缸都係1.020---1.021不過養吾到小丑!其他魚無事只是小丑落缸4至十天就,,,

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

金牌會員

傑出會員

最佳新人 活躍會員

版主

繁殖學研究生

sung 發表於 2012-8-29 22:27
多謝師兄!!我個缸都係1.020---1.021不過養吾到小丑!其他魚無事只是小丑落缸4至十天就,,,

其實小丑對鹽度唔會太敏感,應該係其他原因

版主

繁殖學研究生

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-8-29 22:32

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

司空火兒 發表於 2012-8-29 22:40

好驚呀
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

師兄係其他因數!!我個缸係25*18*19沙缸32*18*14,h&s110,海利A150,臭氧 Certizon Ozonizer C-50,環有10L,生物石有80磅左右,2215,2217,1250,慮甬及上水加埋有三千多升!,,, PH8.13---8.25之間臭295--330之間,,到底係

論壇元老

D小丑返來多數第一至二天就已經開口食野!但是往往在第四至六天小丑身上會出現小白點之後就愈來愈大片到最後好似爛左共,有時身體出現白色圍住身體,小數身體完整地都會舍我而去!!我二條監吊燾養左半年同一年又冇事,,,只醫生蝦仲每隔一個月就生一次BB!不過BB出世常常在第四天開始死下死下一只又一只到第七,八天左右查到冇!!之前我個缸鹽度是1.023--1.0235度,,現听你話小丑對鹽度吾敏感,,我想把鹽度升至同天然海水一樣1.025-1.026我想甘做,,,,,希望可以養到小丑

版主

繁殖學研究生

sung 發表於 2012-8-30 15:07
D小丑返來多數第一至二天就已經開口食野!但是往往在第四至六天小丑身上會出現小白點之後就愈來愈大片到最後 ...

有冇試過人工小丑?

論壇元老

友好似無哦!!多數都糸去魚街賣!及同魚友賣,試下先!!多謝師兄!!

會吾會生物環太少同生物石太多所引起呢?

版主

繁殖學研究生

sung 發表於 2012-8-30 23:42
友好似無哦!!多數都糸去魚街賣!及同魚友賣,試下先!!多謝師兄!!

會吾會生物環太少同生物石太多所 ...

應該唔關事,我全缸都係生物石,冇生物環的

論壇元老

係!我咁就要努力找出因咩事D小丑無法在我缸生存的源因先,,多謝師兄指教

論壇元老

禁止訪問

like

..勁

師兄你真超勁(發自真心)