海水領域 SeaFishZone

查看: 8244|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

檸檬酸銅 白點 [複製鏈接]

樓主
如題
有無師兄試過ph8.4既自制檸檬酸銅醫白點

沙發
你可番查本網高手Peter leung 的舊 post 他有詳細說及檸檬酸銅的用法及制作

論壇元老

板凳
有,都係跟peter leung學的,好有效
美法,一幢,皇帝×2,澳洲仙,太后,藍仙,火焰,檸批,石美,天王仙,馬

地板

search唔到
有無LINK?

想問問Terry 同 Hellin
硫酸銅 同 檸檬酸 可以係邊度買
同埋 硫酸銅 係咪有分 無水為白色粉末,含水為藍色粉末 ,應該邊隻先岩 ?

小弟準備試整,希望可以指點下

荷蘭橙 發表於 2015-8-27 00:20
想問問Terry 同 Hellin
硫酸銅 同 檸檬酸 可以係邊度買
同埋 硫酸銅 係咪有分 無水為白色粉末,含水為藍 ...

我只參考過Peter大師的文章,自己未有試過,5好意思

heilin 發表於 2015-8-27 09:17
我只參考過Peter大師的文章,自己未有試過,5好意思

收到

最佳新人 活躍會員 熱心會員

可參考臺灣PH8.4,"赤子"兄對檸檬酸銅的深入研究及精準配方劑量,治療白點病,跟據他的建議甚而可用於軟體混養缸.

peterleung 發表於 2015-8-27 22:34
可參考臺灣PH8.4,"赤子"兄對檸檬酸銅的深入研究及精準配方劑量,治療白點病,跟據他的建議甚而可用於軟體混養 ...

THX peterleung  師兄
我有睇啊
但因為我對個D材料完全唔識
想問 硫酸銅  檸檬酸  可以係邊度 或咩鋪頭買到
同埋滴流個舊野 可以係 魚街買到嗎 ? 又唔知點同人講

麻煩哂 唔好意思

最佳新人 活躍會員 熱心會員

硫酸銅及檸檬酸可在化工原料行買到,觀塘街市,市政大樓側綠巴站可找到,至於工具點滴瓶,據聞在臺灣藥房可買到,但香港藥房未知有否,其實可DIY自製,以葡萄適最小型的小膠瓶切開底部,瓶蓋鑽孔接駁軟氣管,用萬能膠黏好至不漏水程度,再配以氣夾控制藥液流量便可.
對付白點,時間至為重要,待魚兒收口體弱才治理,可能藥石無靈,終歸失效.

peterleung 發表於 2015-8-28 06:49
硫酸銅及檸檬酸可在化工原料行買到,觀塘街市,市政大樓側綠巴站可找到,至於工具點滴瓶,據聞在臺灣藥房可買到 ...

暫時魚都OK,仲開口
只係我想可以清哂白點,唔再反覆

THX FOR 提議

peterleung 發表於 2015-8-28 06:49
硫酸銅及檸檬酸可在化工原料行買到,觀塘街市,市政大樓側綠巴站可找到,至於工具點滴瓶,據聞在臺灣藥房可買到 ...

師兄

我終於買到啦

想問較份量個度係咪要個電子磅

另外滴流個度仲未諗點

師兄整到未?

買齊料,但白點無大爆發,未試啊

小弟個缸白點大爆發,請問觀塘街市是指那一個,可否提供街道名稱嗎?星期日開門嗎?感謝

Leaf 發表於 2015-10-11 02:23
小弟個缸白點大爆發,請問觀塘街市是指那一個,可否提供街道名稱嗎?星期日開門嗎?感謝

大約依個位置
成間雜貨鋪甘
前排試過FOT用,落錯份量,D魚無哂態,但好似真係WORK,魚無死

好似睇晤到有SPS 缸用家報告,
SPS 得唔得呢?
相薄
https://flickr.com/photos/62438887@N02

謝謝荷蘭橙大大,已經試藥中,暫時問題不大,白點減退中

kenlam 發表於 2015-10-15 16:21
好似睇晤到有SPS 缸用家報告,
SPS 得唔得呢?

我諗要自己試了
有問題即換水

Leaf 發表於 2015-10-15 17:10
謝謝荷蘭橙大大,已經試藥中,暫時問題不大,白點減退中

Leaf 兄
可影你缸睇睇給報告每日進展麻
因為小弟用過一次,落左份量就停左
但白點都退左