海水領域 SeaFishZone

查看: 5610|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

求救 法仙比灰仙打到打側向水面游 [複製鏈接]

樓主

救命呀  本來以為灰仔會好斯文   
點知隻灰仔惡到爆炸  隻法仔反而斯文到比灰仔打到打側向水面游
嚇到我屋企人以為法仔就黎死  將我向種菌缸個泵拎去主缸打氣

最後我發現原來係灰仔惡到七彩  即刻西起左灰仔

情況:  2條都大約4吋左右   法仔 早過 灰仔落主缸一星期    即係新魚打舊魚
應該點做

沙發
西一段時間先

板凳
放左其中一條佢

地板
monopoly 發表於 2015-8-13 21:15
放左其中一條佢

灰法都想要

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

新魚打舊魚,西起都未必有用

ed魚一落要一齊落..如果5系兩條5可以並存~

放左條法仙、之後買過條大D就得羅。

放左倏法仙x2

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

西起灰2星期之後放如再打又再西起灰今次耐d覀一個月

補充內容 (2015-8-14 00:00):
我對灰同法都西西放放左3次而最後一次西左2個月

要條灰坐監

打人個條坐監
火花,太后,皇帝,西非,紫月,藍咀,公子*4

論壇元老

如果灰,法,想一齊養都系入灰先,一般都系法惡啲!系我就由佢!吾忍心米西起條灰先!

依家打算西起條灰   起二個星期再睇下點   希望可以共存啦

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

一定得

師兄. 以家情況係點. !??
我情況同你差不多.   但我係條灰先養的. 若5吋.   一星期前. 入左條法仔. 若4吋..  落缸見都係追下.. 第二朝訓醒. 見到法仔尾. 身. 劍. 都爛哂.    條灰都仲唔係放手... 跟手我就將灰仔收監一星期.. 星期六那天試放. 但還是失敗了.. 還是. 不停追咬法仔.. 唯有再度收監.

joesaga 發表於 2015-8-24 14:44
師兄. 以家情況係點. !??
我情況同你差不多.   但我係條灰先養的. 若5吋.   一星期前. 入左條法仔. 若4吋. ...

世仇解決唔到  因為我隻法仙好乖 又善良   隻灰西足兩個星期都係照打法仙  
最後我決定留法仙  灰仙
買左一條灰  借左朋友一隻灰  都打到隻法仙係咁走  直頭打側游向水面..
最後我一條賣左  一條比番朋友

聽其他師兄講想法灰一齊養就要買隻3吋樓下  差唔多大  一齊落缸
但係奇怪係我隻法仙好乖  反而D灰仙就新魚打舊魚   

ts02765402 發表於 2015-8-24 14:49
世仇解決唔到  因為我隻法仙好乖 又善良   隻灰西足兩個星期都係照打法仙  
最後我決定留法仙  灰仙{:6_ ...

我都擔心.. 西完到時都係打..
但我會試下得叔的教法.. 希望西兩星期就得.. 唔得就唯有再西..

joesaga 發表於 2015-8-24 17:05
我都擔心.. 西完到時都係打..
但我會試下得叔的教法.. 希望西兩星期就得.. 唔得就唯有再西..  ...

有師兄教西2~3個月  但太耐