海水領域 SeaFishZone

查看: 3848|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

ACAN 縮到見骨 [複製鏈接]

樓主
各位師兄, 我粒 Acan 縮到見骨, 長期唔開, 請問係咪可以 Certify?

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發
放去大流位試下會唔會漲返
縮到"見骨"又未必有事,
露骨就唔同,肉都冇埋露哂白骨=燒
但又唔等於救唔返,有時生得返
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

板凳

地板
通常因咩事會咁,會唔會同餵食有關??

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

有冇水質資料?

水質資料:
PH = day 8.3 - 8.4, night 8.1
PO4 = 0.03
NO3 = 0
NH3/4 = 0
NO2 = 0.05
Mg = 1360
Ca = 400
KH = 9dKH
Iodide < 0.01

師兄請幫忙!!

版主

馬記廁所友

PH = day 8.3 - 8.4, night 8.1
PO4 = 0.03  最好=0
NO3 = 0 好
NH3/4 = 0 好
NO2 = 0.05 奇怪,通常=0
Mg = 1360 好
Ca = 400 好
KH = 9dKH 好
Iodide < 0.01

照數字睇水質不差,你仲有冇第二件ACAN係咁?
試下放上魚仔兜睇下會唔會漲
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

THX 師兄, 我都唔知點解NO2測極都有少少, 其他ACAN冇事, 買咗幾個星期, 最初冇事, 但呢兩星期就越縮越細, 唯有試下放上魚仔兜, 請問要大光定暗光?

版主

馬記廁所友

暗至普通光可以

師兄, 有發現! 我放另一粒ACAN去同一位置, 同樣縮埋, 我立即移走佢, 即刻漲番, 我估係粒32火LED照正, 傷咗, 可惜原本嗰粒仲未漲番...