海水領域 SeaFishZone

查看: 36484|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

SPS 是否真咁難玩 [複製鏈接]

樓主
養了幾件角 , 分別都枯死 , 已 keep 如下  , 但都養不長........究境是否轉玩返 Lps 好 !

KH  : 8-9
Ca  : 400-430
鎂 :  1320 左右

沙發
ylmass20110165 發表於 2015-7-28 16:15
養左幾耐?

通常keep 一兩個月......

板凳
fungkit 發表於 2015-7-28 17:59
Ching我同你一樣,通常一個月左右開始變啡變白,keep元素勤換水……唉!養軟體養到成個森林咁但就容不下一件 ...

身同感受 !

地板
G-force 發表於 2015-8-12 23:09
師兄,你新買時有冇對水?你用什麼燈具?

老實講,小弟係自然派(非沸石)開頭check元素數據,check過幾 ...

我好少將珊瑚對水........

G-force 發表於 2015-9-7 16:20
師兄有冇再試?一秒一滴對水?

一點一滴……

xuite008 發表於 2016-12-28 12:35
角是有須要對水?

好似有人講要,但我之前玩都係直車!

小魚毛 發表於 2016-12-28 17:47
其實任何生物落缸都要對水,但係我覺得呢個唔係玩SPSo既重點。
水質、水溫、水流同光照,四樣條件都要兼顧 ...