請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 27748|回復: 43

珊瑚缸開缸紀錄 40吋 [複製鏈接]

珊瑚缸開缸紀錄 40吋

借一借Seafishzone做一個開缸紀錄, 希望可以大家交流一下, 幾年後看看也可以回味一番.

序:

已經玩魚多年, 之前因搬屋及女兒出世, 離場了 6 年多, 舊年再搬屋, 借勢就向老虎提交魚缸申請表, 最後城規會主席批了 1m x 0.5m 土地

還有先決條件, 就係純住宅用地不准有噪音(落水聲, 水冷聲), 味道(臭蛋味) 及發出熱風(水冷), 對養海水魚來說條件非常嚴格

新屋好處係有個小後園, 城規會亦沒有特別規定屋外用途, 所以新缸就以屋內主缸, 屋外沙缸作為設計藍本

養魚幾時都係水量大穩定性高, 所以沙缸水量較主缸大似乎係唯一出路.

裝修其間:

設計理念係用兩條水喉, 穿過外牆, 用作上落水, 這樣做沙缸就可以放在後園

找人做魚缸:

以前幫襯過屯門串人個間玻璃舖, 手工價錢都合理, 今次再幫襯, 老闆 2 人老了, 老闆娘依舊串我係咪運吉, 手工比以前差了一點點, 有不少位置有膠水溢出, 我要用刀片清理, 相比現時魚街流行的無邊膠水缸, 顯得有點粗糙

40吋缸到 - 設計 Inspired by 紅海珊瑚人套缸

木櫃外判的反而做得不錯

膠喉當然係留番自己駁

沙缸:

因為後園在戶外關係, 最經濟嘅方法就係買一個戶外櫃, 放個沙缸入去

沙缸兩層設計, 盡量加大水量

水冷用 TK1000, 放在戶外櫃旁

最後魚缸連沙缸總水量 500L

主缸用 1 出 2 蛇仔喉

駁好的上落水喉

養水中

待續

勁 !

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老 開網功神

期待………………

沙缸令我眼前一亮

師兄係FOT定RT?

最佳新人 活躍會員 論壇元老

pth111 發表於 2015-7-17 16:46
沙缸令我眼前一亮

師兄係FOT定RT?

RT 啊

最佳新人 活躍會員 論壇元老

利害
但TK1000夠唔夠力?我350L 都好似唔多掂。

補充內容 (2015-7-17 22:21):
另外,個支係咪 Vertex Omega 180i/200i ? 做浪用 Maxspect Grye ?
同我個FOT D 設備好相似hehe
40x20x24; FOT, Ecotech Vectra M1, Maxspect Gyre 250, Vertex Omega 150, SERA 10L
番茄(16-3-09),  藍圈(23-10-09), 背心1(20-12-09), 雙印蝶(1-2-11), 檸檬批(17-09-10), 藍仙仔(02-12-11-Jul15),巴西石美(16-12-11).大紅海金蝶(7-1-12),小紅海金蝶(13-12-11),金眼吊(02-06-14to07-10-21),灰仙b(2014),背心2(2015),小双印(Dec16),金毛巾(Dec16),南澳藍面(Dec17),金毛巾2(Nov20)

Terminator2 發表於 2015-7-17 20:19
利害
但TK1000夠唔夠力?我350L 都好似唔多掂。

我 500L 水用 TK1000 絕對夠有餘, 加上熱氣唔會在室內發放, 上星期 38C keep 26C 都無問題, 我個沙缸仲要響室外的, 我用 4000lph 泵推水冷, 跟住上沙缸 2 樓的.

用緊 Omega 180 同埋 Gyre

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

入牆的灰喉若出事(不論在牆內或眼見)
都好頭痕

linclinc33 發表於 2015-7-17 17:17
RT 啊

師兄, 可以影多D相比小弟學下野嗎? 我想換缸, 中間上落水好似你咁.

35''RT 聖圈, 一幢, 紫月, 火焰鷹, 火焰仙, 檸批, 雞心, 紫吊, 黃吊, 蓋吊, 黑背心, 畢卡索小丑, 睡衣,澳洲摩, 六線狐

jay 發表於 2015-7-21 01:44
入牆的灰喉若出事(不論在牆內或眼見)
都好頭痕

無啦啦條灰喉點會有事呢? 用正宗日本喉, 水壓又咁低.....

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

硬喉出事當然很低,反而接駁網喉位有點危.....
矽膠喉會有彈性啲,緊貼灰喉表面,亦不會因溫度和時間老化或變硬
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

加入開缸死士, 砌少少石

沙缸加入生物石, 自動加水系統 (DI水), 殺人網絡石仔, 吸PO4西米, 上層好似魚舖賣魚咁, 感覺良好...... 小弟其實好想退休後賣魚過日晨的

有師兄問中間上落水設計, 其實係參考 "紅海珊瑚人", 有興趣可以上佢個網參考一下

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

沙缸放室外會帶熱咗缸水,
加重咗水冷機負擔
(水冷機放室外當然好過放室內)
支化氮好靚,咩型號啊師兄?

jay 發表於 2015-7-23 00:56
沙缸放室外會帶熱咗缸水,
加重咗水冷機負擔
(水冷機放室外當然好過放室內)

化氮係 Vertex Omega 180