請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 6921|回復: 11

一個中學生玩既36'' 濾桶RT [複製鏈接]

我中五既時候因為自己一時既興起,
將由爸爸既淡水缸轉為咸水缸,
初初真係乜都唔識,D器材都係用零用錢草返黎。
而D珊瑚同魚就屋企人覺得靚支助我買。

玩到中六就乜都冇加過珊瑚同魚,
每個兩個星期抽時間換水。(喂糧)
亦冇Check過任何既數據,
更加冇將珊瑚移位就咁放左係到等佢自生自滅。
好彩既係冇損失過任何既生命:)

d星花原本幾粒生到周圍都係,
有d星花趺左落鈕扣到我冇理到
佢地生生下霸埋鈕扣既位。
舊黃金皮生生下生到咁鬼大
舊唔知咩cheap千手由缸既右邊移到左邊...
總之就冇理過佢地等佢地自己生長..
養養下都養左成年幾有多

依家畢左業,搵左份pt , 草緊錢換滴漏缸..
用濾桶美觀上唔靚,最重要係其他器材都係幾百蚊既二手野。
搞到我唔敢落貴野,所以都係換缸先算啦。。

我開post都係當做過記錄 , 小弟完全新手 ,
睇到其他魚友d缸都好羨慕 ,
希望自己有朝一日都做到啦 : )
同埋,其實自己仲考慮緊換唔換缸
因為驚換左缸但都好似返學咁厭忘唔打理
我知道養魚同養寵物係一生一世,三思緊...
https://www.youtube.com/watch?v=cObF_KbldrM

試下post返條youtube 片 :)

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

9/3/14 人工公子*2 ;8/8/14 -18/9/16食苔巴; 24/11/14 -9/8/16白尾b;18/7/14 人工背心; 5/2/15 野生公子*2; 20/6/15 藍吊仔;1/8/15 青魔b; 25/10/15 火鳥*2, 火公仔

加油~ 我都係中學時玩...但冇你甘高手
https://www.facebook.com/Coralisland.hk
觀塘誠業街成運大廈1205室
營業時間:16:00-20:00

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

努力!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

非常Like

我都係新手,中二姐

有心機 掂
https://youtu.be/DEo6qEUxo-c