海水領域 SeaFishZone

查看: 3601|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

邊處有得賣? [複製鏈接]

樓主
請問有無人知白尾吊邊到有得賣? 行均D魚店都未見過.. THX~

英文:Whitetail Tang                                                                    学名:Ctenochaetus flavicauda

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

沙發
即係金眼吊,酷海,日旺經常有
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

板凳
ybkwok 發表於 2015-5-28 14:38
即係金眼吊,酷海,日旺經常有

謝謝版主回覆~
金眼吊條尾無白色, 唔係呢種啊..
魚街我行遍都唔多覺, 唔知係咪要訂先有呢?
我更想買幼魚, 睇住佢由黃轉啡都幾得意.. :p

地板
金眼吊唔同地方唔同紋唔同色,記得好似喺魚宮見過白尾既金眼吊
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

leemanho 發表於 2015-5-28 15:40
金眼吊唔同地方唔同紋唔同色,記得好似喺魚宮見過白尾既金眼吊

魚街竟然有??
請問ching係咪近排見到有, 價錢幾多?
謝謝ching資料~!!

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

好少返,好似早兩個禮拜見過,都係一條起,兩條止

may414 發表於 2015-5-28 17:13
好少返,好似早兩個禮拜見過,都係一條起,兩條止

請問ching邊處曾經見到呀? 謝謝~

早前魚公見過,叫什麼白尾金眠吊
同金眼吊一樣,只係白尾
不過係佢鋪頭就變特別野
好似$1500,定$2500
不太肯定,但肯定係過千
如果比成千銀買,不如買10條金眼吊群養仲過引

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

$2500, 魚宮真係......

仲有
上次見有好多條

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

原來條尾唔同
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

a14 發表於 2015-5-28 17:52
早前魚公見過,叫什麼白尾金眠吊
同金眼吊一樣,只係白尾
不過係佢鋪頭就變特別野

貴成咁 。。。謝謝ching分享
我剛上去搵,見佢有魚反,但無白尾。。

ybkwok 發表於 2015-5-28 19:22
原來條尾唔同

係呀,我buy佢條尾個色幾靚,無金眼咁dry..